Zdravlje

Počelo testiranje na lični zahtev, evo kakvo je interesovanje građana VIDEO

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Testiranje na lični zahtev ili dobrovoljno testiranje na korona virus počelo je da se radi u Srbiji, a prema prvim informacijama, interesovanje građana je veliko.

Testiranje građana na lični zahtev na korona virus otpočelo je po odluci Kriznog štaba Vlade Srbije, a interesovanje je, prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verice Jovanović, veliko i dnevno se, kako kaže, obavi testiranje više od 100 ljudi.

Jovanović je izjavila Tanjugu da je testiranje na lični zahtev omogućilo da se bez posebnih i komplikovanih procedura u institutima, zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja jednostavnom metodom, uzimanjem brisa nosa i grla, obavi pregled posle kojeg se u roku od 24 do 48 časova dobija rezultat, neophodan za putnike u međunarodnom saobraćaju.

Jovanović je građanima preporučila da se, pre nego što krenu na put, detaljno informišu o pravilima koja postavljaju države u okruženju, kao i u EU.

"Testiranje se obavlja po jedinstvenoj ceni od 6.000 dinara, kako u Institutu za javno zdravlje Srbije, tako i u svim ostalim zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja. Nema nikakvih dodatnih troškova", objasnila je Jovanović za Tanjug.

Prema njenim rečima, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.

"Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat", rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, procedura se odvija brzo, a u Institutu "Batut" formirane su dve ambulante i u svakoj od njih rade po dva sanitarna inženjera koji uzimaju briseve, neophodne podatke i tu se takođe, kaže, popunjava i jedan upitnik.

"Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid-19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje", dodala je ona.

Jovanović kaže da se građani mogu javiti i za besplatno testiranje ukoliko imaju simptome ili znake respiratorne infekcije koja može biti povezana sa kovidom-19.

"Vremenski period izdavanja rezultata je isti i sistem zdravstvene zaštite i naša država su spremni da u skladu sa indikacijama omoguće testiranje za sve slučajeve koji su suspektni", istakla je Jovanović.