DA LI ĆE MU IZJAVE DOĆI GLAVE: Dr Nestorović na tapetu Etičkog odbora

Etički odbor Lekarske komore Srbije uskoro će održati sednicu na kojoj će se pozabaviti izjavama profesora Branimira Nestorovića na temu korona virusa.

Mondo

Etički odbor Lekarske komore Srbije će u toku naredne nedelje zakazati sednicu na kojoj će jedna od tema biti i dopis koji je ovom telu poslala grupa lekara i profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu, u vezi sa javnim nastupima člana Kriznog štaba za suzbijanje bolesti kovid 19, profesora Branimira Nestorovića, piše "Danas".

"Etički odbor se nije sastajao od ukidanja vanrednog stanja. Naredne nedelje ćemo organizovati sastanak u prostorijama komore, i zakazati sednicu odbora. Pored ovog dopisa, razmatraće se još tri dopisa koji su ranije poslati", rekao je za ovaj list predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović.

U pomenutom dopisu koji je 10. aprila podnela grupa lekara i profesora, naglašava se da profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini.

Citiran je i niz spornih izjava, a Nestoroviću se zamera da "javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice". Komori se predlaže da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića i ukaže na to da član LKS-a koji povredi etički kodeks podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Ali, iako je nesporno da je bilo u najmanju ruku problematičnih izjava profesora Nestorovića u vezi sa epidemijom korona virusa, možda u Srbiji ipak ima i prečih stvari kojima bi Etički odbor Lekarske komore mogao da se pozabavi, od izjava. Kakve god one bile.