Testiranje u Kragujevcu

Od danas testiranje na koronu i u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu

Izvor Beta

Institut za javno zdravlje (IZJZ) u Kragujevcu od danas počinje PCR testiranja uzoraka sumnjivih na kovid-19, a maksimalni dnevni kapacitet je 200 uzoraka.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svi brisevi koje uzimaju Instituti na području šumadijskog okruga i kragujevački Dom zdravlja od danas će biti testirani u IZJZ u Kragujevcu.

Direktor IZJZ Kragujevac Dragan Vasiljević je rekao Beti da očekuje da će dnevno moći da se uradi od 48 do 96 testova, imajući u vidu da su isti resursi angažovani i za druga testiranja koja radi Institut.

On je rekao da će se napraviti procena prema interesovanju za testiranje i da nije isključeno da ukoliko obim posla prevazilazi mogućnosti Instituta u jednom danu, bude nastavljeno slanje jednog broja briseva u Batajnicu ili "Vatreno oko".

Vasiljević je rekao da će danas biti uzeti brisevi 60 zaposlenih iz Kliničkog centra za retestiranje na virus korona.

Kazao je da ima i manji broj prijavljenih za testiranje na lični zahtev zbog odlaska u inostranstvo, a ta usluga za njih košta 6.000 dinara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac od početka epidemije korona virusa do sinoć u 22 sata uzeti su brisevi ukupno 5.406 pacijenata iz šumadijskog okruga.

Poslednji bris pozitivan na kovid-19 je potvrđen juče kod osobe iz Novog Pazara, dok u Šumadiji nema novozaraženih od četvrtka u 22 sata.

Od početka epidemije virus korona je potvrđen kod ukupno 97 pacijenata iz šumadijskog okruga.

U kućnoj izolaciji je trenutno 243 ljudi, i to u Kragujevcu 137, Aranđelovcu 50, Batočini 14, Lapovu osam, Kniću sedam, Topoli 21 i Rači šest.

U kragujevačkom Kliničkom centru je 14 hospitalizovanih zbog kovida-19, a na respiratoru je jedan pacijent.