Zvanično

U Crnoj Gori odjavljena epidemija korona virusa!

Autor Nataša Petrović Izvor Tanjug

Posle 28 dana bez novih slučajeva korona virusa, u Crnoj Gori je i zvanično proglašen kraj epidemije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Crnoj Gori se proglašava kraj epidemije korona virusa, odlučilo je danas Nacionalno koordinaciono telo, na predlog Instituta za javno zdravlje.

"Ovo je rezultat višemesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na poverenju! Neke mere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mere protiv importacije virusa", saopštila je Vlada na zvaničnom Twiter nalogu.

Prošlo je 28 dana (što je dvostruki inkubacioni period) otkako u Crnoj Gori nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa. To znači da su se stekli svi uslovi da se zvanično progalsi kraj epidemije, prenose crnogorski mediji.

"Od jučerašnjeg preseka stanja završene su analize 133 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije COVID-19. I dalje nema aktivnih slučajeva", saopšteno je ranije danas iz Instituta za javno zdravlje.

Prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori evidentiran je 17. marta. Ukupno registrovanih slučajeva bilo je 324, 315 osoba se oporavilo, a devet preminulo. Trenutno su pod nadzorom 1.064 osobe.

Možda će vas zanimati

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IZJ) Senad Begić danas je u Jutarnjem programu RTCG komentarišući činjenicu da su se stekli uslovi da se epidemija odjavi, rekao da to na terenu ne menja mnogo, jer rizik od obolevanja i dalje ostaje prisutan.

"Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski. U svim zemljama EU nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gde ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja obolevanja", rekao je Begić.