VELIKA VEST ZA LOZNICU: Skener za bolnicu DO KRAJA GODINE (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas rekonstruisana odeljenja Opšte bolnice u Loznici. Radovi na rekonstrukciji svih objekata trebalo bi da budu gotovi do proleća sledeće godine. Najavljeno: novi skener u septembru!

Mondo/ Goran Sivački

Ekipa MONDO portala nedavno je posetila Opštu bolnicu u Loznici i uverila se da ova zdravstvena ustanova zaista dobija potpuno novi izgled. Bolnica se renovira iz sredstava Centralne evropske banke (najveći deo) i delom novca koji je obezbedila Vlada Srbije.

Direktor bolnice Milan Todorović rekao je za MONDO da u bolnicu ništa nije ulagano decenijama, da je bila u vrlo lošem stanju, pojedina odeljenja bila su ruinirana. Renoviraju se i rekonstruiše nekoliko odeljenja, a dr Todorović nam je rekao da bi uz ove radove, bolnici najviše značio novi skener. 

Vučić je upitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li će bolnica dobiti novu opremu, na šta je ministar odgovorio da će bolnica početi da radi u novim uslovima sa starom opremom, koja će postepeno biti promenjena novom, a DO KRAJA GODINE treba da stigne i skener.

"Multislajsni skener nam je najvažniji, o njemu stalno razmišljamo", rekao je Todorović nakon što ga je Vučić upitao šta je bolnici još potrebno od opreme.

Vučić je potom upitao Lončara koliko košta skener. "Mislim da može da se nađe za 300.000 evra", odgovorio je Lončar.

Predsednik Srbije je potom novinarima rekao da Lončar kaže da će skener biti obezbeđen do kraja godine, ali da on veruje da će to biti već za koji mesec, u septembru. Dodao je i da će bolnica u Loznici dobiti i jedno sanitetsko vozilo, kao i novu angio salu.  

Kada smo nedavno razgovarali sa direktorom bolnice u Loznici dr Milanom Todorovićem rekao nam je da takvi skeneri koštaju oko 500.000 evra i da ova bolnica nema skener već 9 godina, a da ga ima rešio bi gotovo sve probleme koji imaju ova zdravstvena ustanova i pacijenti u lozničkom kraju. To bi značilo i značajnu uštedu, jer se sada pacijenti upućuju uglavnom u Beograd i to zastarelim sanitetskim vozilima.

Inače, svi radovi na obnovi bolnice bi trebalo da budu završeni do proleća sledeće godine.

POGLEDAJTE RAZGOVOR VUČIĆA, LONČARA I DIREKTORA VLADINE KANCELARIJE MARKA BLAGOJEVIĆA

VUČIĆ O SKENERU

Preko Ministarstva zdravlja, lokalne samouprave, vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Centralne evropske banke, obezbeđena su sredstva za rekonstrukciju objekata - interno odeljenje, neurologija, psihijatrija i grudno odeljenje, koji su bili u najgorem stanju. Radovi na tim objektima započeti su krajem 2018. godine i uskoro bi trebalo da budu završeni. U međuvremenu je započeta gradnja novog objekta hirurško-ginekološkog odeljenja koje je 30 godina bilo konzervirano, odnosno u njega ništa nije bilo ulagano.

Interno odeljenje, koje je bilo u vrlo lošem stanju, je nadograđeno sa 760 kvadratnih metara, a obnovljeno je i ostalih 1.300 kvadrata.

U prizemlju zgrade ostaju Odeljenje dijalize i Koronarna jedinica, u nadogradenom spratu bćce smešteno Odeljenje neurologije, dok će u objektu gde se nalazi Psihijatrija posle iseljenja Neurologije biti opremljen prostor za dnevnu bolnicu.