Srbija posle epidemije

Vučić: Ne stidimo se svog neznanja i grešaka, spremni smo da ih ispravimo

Autor Maja Gašić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o situaciji u zemlji nakon pandemije korona virusa.

Danas se održava online konferencija "Zdravstvo u Republici Srbiji posle pandemije", a koju je otvorio predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić rekao je danas da na početku pandemije korona virusa solidarnost nije baš bila na delu, što je, kaže, donekle i razumljivo, a nas je kao državu nateralo da se oslonimo na sebe i damo odgovor na krizu, oslanjajući se na svoje snage, a naglasio da je korona virus iznenadio ceo svet.

"Najpre ljude u Kini, video sam po reakcijama zvaničnika iz Kine, koji su se borili hrabro i odlično, ali im nije bilo lako. Uočio sam da su bili prilično uplašeni. Onda sam video šta se dešavalo svuda u Evropi. Kada je krenulo iz Italije, svi su se zatvarali u nacionalne granice, ne želeći da imaju veze sa drugima, čeznući da imaju manje mrtvih od drugih", objasnio je on.

Kazao je da danas ne može reći kako je solidarnost funkcionisala na odličnom nivou, jer to nije istina.

"Malo ko je želeo da vidi onog drugog, što je takođe razumljivo, zbog opasnosti kada mu preti da će život da izgubi, pa se stara samo za sebe. Ta reakcija pojedinaca bila je i logična reakcija država", dodao je on. To nas je, kako je kazao, nateralo da razmišljamo o svojim potrebama, snazi, da napravimo sistem svojih mera kojim ćemo da zaštitimo naše stanovništvo.

"Navikli smo da sebe potcenjujemo, Srbija je pokazala pošten pristup, imali smo najveći broj testiranja, možemo da kažemo da smo bili uspešniji od mnogih ekonoski jačih zemalja. Pokazali smoi solidarnost i prema Italiji i drugim zemljama, možemo da se takmičeimo u najpozitivnijem smislu sa svima", rekao je predsednik Vučić.

"Bilo je nedostaka i u nesnalaženju, prijemu, pronalaženju zaštitne opreme. Kod drugih su ti problemi trajali i po mesec dana, kod nas 3-4 dana. Ogroman novac trošimo na zdravstvo, na njega odlazi jedna petina budžeta i moraćemo još više da ulažemo, nećemo stati na ovome. Uz podršku građana i podršku ljudi koji žele da pomognu, uspećemo. Ne stidimo se svog neznanja i grešaka, spremni smo da ih ispravimo i promenimo kako bismo bili još uspešniji. To je zadatak svakog ko brine o budućnosti Srbije."

Ministar zdravstva Zlatibor Lončar je rekao:

"Posle pandemije, apsolutno se slažem da ništa neće niti isto. Pokazali smo i dokazali da smo ozbiljan zdrvstveni sistem, da je vredelo ulaganje u njega, jer nismo doživeli da nam pacijenti budu na hodnicima, nismo morali da biramo koga ćemo skinuti sa respiratora, nije bilo situacije da nema leka, nema opreme", reako je misnistar Lončar i zahvalio se zdravstvenim radnicima.

"Hvala im, oni su pravi heroji, da nije bilo njih i predsednika Srbije, teško da bismo imali ovaj rezultat, možemo da budemo ponosni. Nećemo se opuštati, moramo da živimo sa koronom i da prilagodimo sve naše aktivnosti tome kako bismo bili bezbedbni."