Novo žarište

PONOVO BUKNULA KORONA u Novom Sadu, pretnja za celu Vojvodinu?

Autor Maja Gašić Izvor Tanjug Izvor rts

Taman kada se mislilo da je epidemija korona virusa "ugašena" u Vojvodini, stižu nove informacije.

Kako RTS nezvanično saznaje, u privatnom domu za stara lica u Petrovaradinu otkriveno je 22 zaraženih korisnika i šestoro zaposlenih.

Sedam korisnika doma u Petrovaradinu prebačeno je u Klinički centar Vojvodine, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Kako prenosi portal 021.rs, sedam osoba, među kojima je i R.S. (69), prvi korisnik ovog doma kod kog je ustanovljeno prisustvo Covid-19 nakon prijema u Institut u Sremskoj Kamenici, sada se nalaze na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine. Prema nezvaničnim informacijama, samo već spomenuti R.S. ima ozbiljniju kliničku sliku i on je na respiratoru.

Prema saznanjima ovog portala, u privatnom domu za stare oboleli su registrovani samo u objektu u Preradovićevoj 7, dok u drugom, koji se nalazi nedaleko u Ulici Čajkovskog 11b, nema korona pozitivnih.

U Pokrajinskoj vladi napominju da ulazak virusa u ovaj gerontološki dom u Petrovaradinu posmatraju kao izolovani sluačaj, i smatraju da to neće uticati na epidemiološku situaciju u Vojvodini. 

"Nakon analize 49 testiranih, 28 je bilo pozitivno, od toga 26 korisnika i šestoro zaposlenih. Ovo posmatramo kao izolovan slučaj i mislim da neće imati uticaja na okolinu i Vojvodinu, generalno", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na vanrednoj konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade.

"Vojvodina je imala veoma dobre rezultate u borbi protiv korona virusa, ovo je izolovan slučaj i za 10-12 sati smo uspeli da testiramo sve zaposlene i izolujemo sve korisnike i zaposlene", naveo je Mirović.

On je rekao da je privatni dom "veoma dobro vođen, te da nikada nije bilo pritužbi ni korisnika, ni zaposlenih na njegov rad".

Svi domovi pod upravom Pokrajinske vlade, rekao je Mirović, postupali su u skladu sa uputstvima Pokrajinskog kriznog štaba, ispred svih su bili pripadnici vojske i imali smo, kaže, veoma mali broj zaraženih u domovima, bez obzira na novozaražene u privatnom domu.

Mirović je odgovarao i na novinarska pitanja u vezi sa situacijom u Naftnoj industriji Srbije u Novom Sadu, gde se, prema nezvaničnim navodima, takođe, pojavio virus, a brzim testiranjem otkriveno 60 zaraženih. On je upitan i da li će zgrada NIS-a biti zatvorena, kao što kažu nezvanične informacije.

"Nisam razgovarao sa upravom NIS-a i ne planiramo da bilo šta zatvaramo, ali ćemo testirati gde god bude bilo potrebe", rekao je on.

Pročitajte najnovije informacije o korona virusu u Srbiji