Brzi test!

Drugi vas izbegavaju? Hm... možda vam se "OSEĆA" IZ USTA...

Autor Maja Gašić

Ako ste primetili da vam se drugi sklanjaju s puta i prave neprijatan izraz lica kad razgovaraju s vama, velika je verovatnoća da vam dah nije najsvežiji...

Zadah iz usta ili halitoza, ume da bude vrlo neugodan, posebno ako niste svesni da širite neprijatan miris oko sebe.

Nekada nas naše čulo mirisa vara i ne osećamo da nam dah nije najsvežiji, a stručnjaci iz Svetske fondacije za oralno zdravlje kažu da postoji vrlo jednostavan i pouzdan način da to proverite.

Sve što je potrebno jeste da liznete zapešće, odnosno unutrašnju stranu zgloba i pomirišete. Ukoliko vam se koža oseća na "pokvarena jaja", odnosno ukoliko neprijatno miriše - to je do vašeg daha!

Šta je uzrok?

Halitoza je gotovo uvek uzrokovana bakterijama u ustima, odnosno koje se "lepe" za zube, desni i jezik.

Ukoliko se ne radi o bolesti desni, uzročnici se mogu otkriti po vrsti mirisa. Ako je kiseo (ili nalik onom koji se oseća kod povraćanja), to može biti znak refluksa kiseline. U tom slučaju se kiselina u stomaku vraća nazad u jednjak i dolazi do grla.

Ako miris podseća na aceton, sladak je i podseća na lak za nokte, verovatno je uzrok oslobađanje hemikalija po imenu ketoni. Do ovoga nastaje kada telo preterano sagoreva masti, jer nema dovoljno glukoze (glavnog izvora "goriva" za energiju) koja se stvara iz ugljenih hidrata. Ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata, velika je verovatnoća da ćete imati "ketonski dah".

"Ovaj miris, takođe, može biti znak dijabetesa tipa 1, zbog loše regulacije nivoa šećera u krvi. To se obično povezuje sa gubitkom težine, prekomernom žeđi i učestalim mokrenjem"; kaži lekari.