Željni druženja, ne čuvamo se dovoljno

Dr Darija Kisić: Mladi su željni druženja, ne čuvaju se dovoljno

Autor Zora Ćirković

Epidemiološka situacija u Srbiji jeste stabilna, rekla je za TV Prva dr Darija Kisić Tepavčević. Poslednjih dana, među novozaraženima su uglavnom mlađe osobe.

"Mnogi su očekivali linearan pad broja novozaraženih, ali se to po pravilu ne dešava kod zaraznih bolesti. Sada je mnogo bitniji podatak koji procenat pozitivnih ima blaže kliničke forme bolesti a koji teže. Poslednjih nedelja imamo preko 75 odsto slučajeva koji ili nemaju simptome infekcije ili imaju blage oblike kliničkog ispoljavanja", rekla je dr Kisić Tepavčević za TV Prva.

Komentarišuću slučajeve infekcije u studentskim domovima i osnovnim školama, dr Kisiće je rekla da to pokazuje da su mlađe osobe bile više eksponirane poslednjih nedelje, željne druženja.

"Ako gledamo uzrasnu strukturu, sada su to ili mlađe osobe, ili mlađe odrasle osobe, koje su očigledno bile izloženije poslednjih nedelja, željne izlazaka i druženja", rekla je ona i dodala da su tome doprinela okupljanja u zatvorenim prostorima, bez pridržavanja mera.

"Sada je sve na našoj ličnoj odgovornosti, noćni izlasci, izlasci u zatvorene klubove nisu nešto što ne možemo da izbegnemo. Sada dolazi toplo vreme, i možemo vreme da provodimo na otvorenom."

Dr Kisić kaže da su svi slučajevi koji su prethodnih dana otkriveni, otkriveni zahvaljujući pojačanom nadzoru, i da bi, da nema pojačanog epidemiološkog praćenja verovatno prošli neotkriveni jer su simptomi jako blagi ili ih nema uopšte.

"Jako je bitno da se takve osobe otkruju, da bi se sprečilo širenje infekcije u zatvorenim kolektivima."

"Moramo da budemo svesni da je virus tu, i što se maturskih proslava koje treba da uslede tiče, preporuka je da one budu organizovane na otvorenom prostoru", rekla je dr Kisić.

Tagovi