Strašno

TUGA: U ovoj zemlji su od korona virusa umrle stotine dece

Autor Nataša Petrović Izvor Tanjug

Zbog stotina smrtnih slučajeva od korona virusa među decom, smatra se da je ova zemlja među najpogođenijim na svetu.

Smatra se da su u Indoneziji od COVID-19 umrle stotine dece, zbog čega je ta zemlja jugoistočne Azije među najteže pogođenim u svetu.

Dok u drugim delovima sveta od korona virusa uglavnom umiru pripadnici starije populacije, stručnjaci upozoravaju da su u Indoneziji posebno ugroženi najmlađi, pre svega zbog neuhranjenosti, anemije i neadekvatne pedijatrijske nege.

"Covid-19 dokazuje da moramo da se borimo protiv neuhranjenosti", izjavio je za Rojters visoki zvaničnih indonežanskog ministarstva zdravlja Ahmad Jurijanto.

On je dodao da se deca u Indoneziji nalaze u "začaranom krugu" zbog neuhranjenosti i anemije i da ih to čini manje otpornim na korona virus.

Od prvog slučaja korona virusa, koji je u toj zemlji zabeležen u martu, u Indoneziji je od COVID-19 umrlo 2.000 ljudi, više nego u bilo kojoj zemlji istočne Azije izuzimajući Kinu.

Čak i ako se u obzir uzme zvanična statistika, prema kojoj je u Indoneziji od korona virusa zaključno sa 22. majem umrlo 28 dece, stopa smrtnosti među najmlađom populacijom iznosi visokih 2,1 odsto od ukupnog broja umrlih, navodi Rojters.