Kad ste poslednji put proverili mladeže?

Da li mislite da solarijume treba zabraniti? (ANKETA)

Autor Zora Ćirković Izvor Tanjug

Udruženje obolelih od melanoma, uz podršku mnogih dermatologa, pokrenulo peticiju da se u Srbiji solarijumi potpuno zabrane. Šta vi mislite o ovoj inicijativi?

Udruženje obolelih od melanoma (UPOOM) pokrenulo je peticiju s ciljem da se u Srbiji ukinu solarijumi i time najavilo akcije kojima će obeležiti mesec brobe protiv melanoma u pet gradova Srbije.

Ovo Udruženje, ali i mnogi dermatolozi, ukazivali su i ranije na štetnost sunčanja, naročito u solarijumima i uspeli da se izbore da u našoj zemlji maloletnim osobama odlazak u solarijum bude zabranjen, a da odrasli moraju da pročitaju o rizicima i potpišu da to rade na sopstvenu odgovornost.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Lečenje u Srbiji jeste bolje nego što je bilo ranije, sve više građana zakazuje preventivne preglede, ali je taj napredak je spor.

Veoma je važno bolest otkriti na vreme, jer je lečenje kraće, manje je neželjenih efekata, pacijenti žive duže i kvalitetnije, vraćaju se svojim svakodnevnim aktivnostima.

OVO TREBA DA ZNATE:

Vi ste pod posebno visokim rizikom za razvoj raka kože ukoliko...

... imate svetao ten ili kožu koja lako izgori.

... ste izgoreli na suncu bilo kad u detinjstvu, ili ste često izgoreli u odraslom dobu.

... provodite dosta vremena na suncu (zbog posla ili u slobodno vreme).

... koristite solarijume.

... imate više od 50 mladeža na koži.

... imate članove porodice koji su imali rak kože.

... ste stariji od 50 godina.

... ste imali transplantaciju organa.

Kako da sami pregledate mladeže

Obratite pažnju na…

asimetriju

Mladeži koji nisu pravilnog, okruglog oblika, potencijalno su opasni i trebalo bi da ih kontrolišete.

ivice

Nepravilne, reckave ivice takođe su signal potencijalne opasnosti.

boju

Ako primetite da mladež menja boju, ili ako imate mladež koji nije ceo ujednačene boje, idite kod na pregled kod lekara.

veličinu

Ako primetite bilo kakvu promenu veličine, naročito ako je mladež veći od šest milimetara u prečniku, pravac kod lekara.

ispupčenost

Mladeži koji nisu u ravni kože takođe mogu da budu opasni. Naročito je važno da odete kod lekara ako primetite da se taj ispupčeni mladež menja.

Posvetite sebi desetak minuta jednom mesečno i pregledajte se.

Stanite pred ogledalo, prelazite prstima po koži glave, da biste primetili eventualne nepravilnosti i neravnine. Podelite kosu, i slikajte telefonom kožu glave da biste mogli da pregledate sve kako treba.

Zatim pregledajte celo telo, za delove koje ne možete da vidite, poslužite se manjim ogledalom, tako da nište ne prepustite slučaju.

Važno je da obratite pažnju i na genitalije, stopala i nokte, te delove tela često previdimo.

Nikad ne izlazite na sunce bez kreme sa zaštitinim faktorom koji odgovara vašem tipu kože, a koristite je i ako je oblačno pošto UV zraci prolaze kroz oblake bez problema.

Uz bilo kakve promene na mladežima, kao što je promena boje, oblika ili veličine, krvarenje, peckanje, svrab ili perutanje, faktori rizika za rak kože su i porodična istorija ove bolesti, izloženost suncu…

Kad odete kod dermatologa, jako je važno da napomenete i ako vam se u detinjstvu često dešavalo da izgorite na suncu jer ta oštećenja kože imaju kumulativni efekat.

Imajte na umu da je rak kože izlečiv hirurškim putem ukoliko se na vreme otkrije, ali ako metastazira, bez odgovarajuće terapije, bolest je smrtonosna.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA i član savetodavnog odbora UPOOM, prof. dr Željko Mijušković sa VMA i prof. dr Danica Tiodorović iz KBC Niš istakli su da je neophodno i dalje ukazivati na važnost preventivnih pregleda, i o tome edukovati podjednako i građane i dermatologe, kao i stalno tražiti načine da se pacijentima omoguće što jednostavnije procedure zakazivanja pregleda, a ukoliko se pokaže da imaju melanom, da im se obezbede inovativne terapije.

Udruženje nastavlja i da apeluje na odgovorne da omoguće pacijentima koji se leče na VMA, da tu i primaju terapiju, bore se da pacijentima budu dostupne inovatnivne terapije, ali i adjuvantne (preventivne), jer to skraćuje period lečenja i može da spreči da pacijent dobije metastatski melanom, rekao je predsednik Udruženja Savo Pilipović.

Obeležavajući mesec borbe protiv melanoma, UPOOM je organizovao izložbe fotografija pod nazivom "Tamna strana sunca" koje će biti otvorene u Valjevu, Zemunu, Novom Sadu i Nišu od 13. juna do 2. jula.