Virus možda nestane sam od sebe?

Epidemiolog upozorava: Nećemo stići ni da odjavimo epidemiju tokom leta

Autor Zora Ćirković Izvor sputnjik

Ako se budemo pridržavali pravila da se epidemija odjavljuje kad 28 dana ne bude registrovan ni jedan novi slučaj infekcije, teško da ćemo stići da odjavimo epidemiju ovog leta, s obzirom na porast broja novootkrivenih slučajeva poslednjih dana.

Brojke od 70 i 80 novoobolelih na dnevnom nivou zabrinjavaju, i ako se tako nastavi, nećemo ni stići da odjavimo epidemiju korona virusa tokom leta, kaže epidemiolog prof. dr Radovan Čekanac za "Sputnjik".

Dr Čekanac, koji je na čelu Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Kraljevu smatra da u mestima u kojima je registrovan najveći broj slučajeva treba uvesti strože mere, ali da one nisu neophodne na nivou cele zemlje.

Možda će vas zanimati

"Ovaj virus je pokazao i posle šest meseci da je nepredvidiv. I tako, kad je krenula faza smirivanja ja lično jednostavno nisam bio spreman ni u jednom trenutku da kažem šta će se događati u narednom periodu. Bilo je izjava da će virus krenuti da slabi i da će prestati tog i tog datuma. I tačno je da je manji broj obolelih tokom leta, ali ipak nećemo stići da odjavimo epidemiju do jeseni", kaže dr Čekanac za "Sputnjik".

Epidemiolog ukazuje da su zatvoreni kolektivi trenutno glavna opasnost, i da bi tu možda trebalo da budu primenjene restriktivnije mere. Dodaje i da je daleko manja opasnost na otvorenom, iako je normalno da i tu dolazi do prenošenja virusa. Ono što je najbitnije je da stariji građani obavezno neose maske i da budu oprezni.

Dr Čekanac kaže i da na fudbalskom derbiju"apsolutno nije poštovana razdaljina":

"Normalno, stajalo je upustvo da se pusti upola manje karata od kapaciteta stadiona i da navijači drže distancu. Ali, ja sam u startu znao da je to praktično nemoguće, jer ja sam u FK Crvena Zvezda predsednik lekarske komisije i znam kakvi su navijači. Mada, i na nekim drugim javnim skupovima koji bi bili, na primer predizbornim, sumnjam da bi okupljeni sve poštovali."

Pogledajte kako je bilo na utakmici:

Iako korona virus spada u problematiku kojom se bavi više od 30 godina, dr Čekanac kaže da ne može da predvidi bilo šta, ali se nada da će virus nestati sam od sebe:

"Pratim i šta govore daleko veći stručnjaci i naučnici u svetu, mišljenja su podeljena, nikome ništa nije jasno, a ja realno prvi put razmišljam tako da ne znam ni sam šta bih rekao ili prognozirao. Sećam se onog prvog SARS-a koji se pojavio 2003. godine, taj virus je nestao posle osam meseci u populaciji, doduše, bio je virulentniji, imali smo daleko veću stopu smrtnosti, ali se mnogo slabije širio. Opet, gajim nadu da i sa ovim virusom može da se dogodi da nestane, ali to je samo jedna od varijanti."