Ima li razloga za brigu?

Dr Kisić objasnila: Zašto poslednjih dana imamo veći broj zaraženih

Autor Nataša Petrović

Taman je broj zaraženih u Srbiji krenuo silaznom putanjom, a poslednjih dana se opet beleži povećanje. Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je kako je do toga došlo.

Epidemija korona virusa u Srbiji nije gotova, ali se privodi kraju. Nekoliko dana je beležen veoma mali dnevni broj zaraženih, ali onda je poslednjih dana došlo do povećanja.

"Imamo stabilan broj obolelih, na nešto većem nivou nego što bismo želeli u ovom periodu godine, ali je suština da oko dve trećine zaraženih nema simptome, što znači da ne bi ni mogli da se otkriju, da se za njima nije intenzivno tragalo", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

Ona je istakla i da je tokom jučerašnjeg dana, kada su zabeležena 73 slučaja zaraze, testirano skoro 6.000 uzoraka – "mislim da zemlje regiona kad se skupi nekoliko dana imaju toliko testiranih".

Drugim rečima, zbog velikog broja testiranih uzoraka, registruje se i veći broj zaraženih.

Dr Kisić Tepavčević kaže da je istina i da ovi pokazatelji nisu dobri "jer smo se previše opustili".

"Uglavnom je reč o mlađim osobama, oni su željni druženja i izalazaka, ali moraju da budu svesni da je virus tu. To su osobe koje su po pravilu dobrog zdravstvenog stanja, ali treba da budu svesni da infekciju mogu da donesu roditeljima ili bakama i dekama, za koje može biti fatalno".

Dr Kisić je podvukla i da se "virus širi koliko mu dozvolimo", kao i da su posebno mladi skloni tome da potcenjuju virus, zbog toga što je sada većinski reč o lakšim slučajevima, "ali ne zna se kako će kod svakog pojedinačno da reaguje virus".