PREOKRET!

Muškarci su obično ugroženiji, evo gde KORONA SVE VIŠE UBIJA ŽENE - ZAŠTO?

Autor Maja Gašić

Po čemu se Italijanke razlikuju od drugih žena? Svuda u svetu su muškarci ugroženiji, a u ovoj zemlji raste broj žrtava i zaraženih korona virusom pripadnica lepšeg pola.

U Italiji je za tri meseca epidemije virusa kovid-19, od ukupnog broja pozitivnih slučajeva, procenat žena zaraženih tim virusom porastao za skoro 15 na oko 54 odsto u junu, podaci su italijanskog Visokog instituta za zdravlje.

U Italiji je stopa smrtnosti među ženama manja nego među muškarcima, ali raste procenat žena zaraženih kovidom-19, piše u izveštaju.

Prema zvaničnim podacima od ukupnog broja pozitivnih na kovid-19 13. marta 39,7 odsto su bile žene, zatim 13. aprila procenat je porastao na 49,3, pa 13. maja na 53,7 odsto, a 10. juna 54,2 odsto.

Ovi podaci su iznenađenje, budući da su statistike iz gotovo svake zemlje pogođene epidemijom pokazivale da muškarci češće obolevaju, i više umiru od korona virusa, nego što je to slučaj sa ženama.

Zašto je to tako, pokušali su da odgovore naičnici širom sveta, pa tako postoji nekoliko "najverovatnijih" uzroka.

Tako je utvrđeno da bi hormoni mogli da odigraju važnu ulogu pošto je pokazano da estrogen (primarni ženski hormon) povećava "snagu" i "osetljivost" imunih ćelija. Mnogi geni koji regulišu imuni sistem kodirani su po X hromozomu (žene imaju dva, mušarci jedan), pa je vrlo moguće da su neki geni koji učestvuju u imunitetu aktivniji kod osoba ženskog pola, a mnogo manje kod muškaraca.

Ako je to sve istina, zašto je u Italiji situacija drugačija? Po čemu su njihove žene dugačije, pa umiru u većem broju?

Italija je sa više od 34.000 umrlih od posledica kovida-19 jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom.