Koliko još

EPIDEMIOLOG ODGOVORIO: Koliko još ćemo imati NOVE SLUČAJEVE KORONE

Autor Maja Gašić

"Ako testirate veliki broj ljudi, normalno je i da ćete otkrivati bolesne", kaže dr Stevanović.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Happy TV, član Kriznog štaba, epidemiolog Goran Stevanović rekao je da je zadovoljan epidemiloškokm situacijom u zemlji

"Sitaucija je kakvu smo očekivali. Uz pomoć stanovništva smo uspeli, inače bismo imali ogroman broj žrtava. Polako se smiruje epidemija, niko od vlasti i struke nije prenebregao da može da se ugasi i da potpuno nestane i to je veoma važno", rekao je dr Stevanović.

"Sada smo na repu udarnog talasa, ti talaščići će trajati još 7-8, desetak dana, a to zavisi od mnogo faktora, od ljudi koji dolaze u našu zemlju na primer. Ako testirate veliki broj ljudi, normalno je i da ćete otkrivati bolesne."

O tome da li je mudro da ove godine idemo na more, dr Stevanović lkaže da je to stvar sopstvene procene rizika.

"Kod nas je lakše jer sa ovim sistemom praćenja kontakata dobro znamo kakva je situacija s epidemijom, ako odete u drugo područje, nećete znati. Da li ćete moći da se vratite u zemlju ako otputujete, šta će biti, to svako mora sam da proceni."

O tome da li je lakše zaraziti se na maloj žurki ili na stadionu, epidemiolog kaže:

"Koronu možete dobiti bilo gde ako ste u kontaktu sa zaraženom osobom. Da li je malo slavlje ili velika žurka, lekarima je svejedno. Sve je isti epidemiološki rizik. Dok je bilo kritično, morale su da budu stroge mere", kaže Stevanović i dodaje da je sada situacija drugačija i da svako na lični rizik mora da proceni kako će se ponašati.

"Neko će proceniti da je rizično da ide na letovanje, neko neće. To je na nama samima."

Pročitajte i ovo