Zdravlje

Dr Janković: Još uvek postoji opasnost od širenja virusa, neophodne mere

Autor Nataša Petrović Izvor Tanjug

Virus korona u Srbiji slabi, ali je još uvek prisutan i postoji potencijal od širenja, kaže imunolog dr Srđa Janković!

Preventivne mere su i dalje neophodne, dok postoji populacija koja je osetljiva na korona virus, kaže član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković.

On je naglasio da preventivne mere mogu da smanje rizik prenošenja virusa i da se zato insistira na fizičkoj distanci, nošenju maski u zatvorenom prostoru, kao i na ličnoj higijeni.

"Sve to može da pomogne, ali virus je još uvek prisutan i potencijal širenja postoji", rekao je Janković za TV Pink.

Navodi da je sve veći broj zaraženih koji nemaju nikakve znake bolesti. Pojašnjava da i oni mogu da zaraze druge i da je to jedan od razloga zašto se virus širi kroz populaciju.

Podseća da je Kina prva imala epidemiju virusa korona i da su je suzbili, tako da su došli u situaciju da "stražare", što čeka i Srbiju.

Upitan da li se mogu očekivati mere poput vanrednog stanja ili policijskog časa ukoliko se virus vrati na jesen, on smatra da je to malo verovatno.

"Mislim da ćemo imati selektivnije mere kako se pojavi koje žarište, odnosno klasteri. To su mere koje podrazumevaju izolaciju kontakata", naglasio je on.

Najveći izazov u ovoj fazi sa virusom korona je da se preventivne mere, koje čuvaju živote, ugrade u svoje životne aktivnostii.

"Nije realno da život u svetu stoji godinu dana. Sada je izazov vraćati se životnim aktivnostima, ali ugraditi preventivne mere kako ljudski životi ne bi bili ugroženi", naglasio je on.