Ponovo obavezne maske

Još novih slučajeva u Crnoj Gori: Ipak NISU "svi uvezeni"

Izvor SRNA

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 13 slučajeva korona virusa. Uprkos "prozivkama" na račun Srbije, za četvoro novozaraženih nije utvrđeno kako su inficirani.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su analizirale 142 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na virus korona.

Dvoje novoobolelih je iz Podgorice, a po jedno iz Budve i Berana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Dva novoobolela su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, dok se kod dva trenutno traga za izvorom infekcije", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 13 slučajeva kovida-19, od kojih sedam u Podgorici, po dva u Beranama i Budvi, a po jedan u Rožajama i na Cetinju.

"Epidemiološkim istraživanjem je utvrđeno da je devet od 13 aktivnih slučajeva importovano ili direktno povezano sa importacijom, dok kod četiri slučaja izvor obolevanja nije poznat i trenutno je predmet epidemiološkog istraživanja", naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Imajući u vidu broj kontakata svih do sada indentifikovanih slučajeva, njihovo kretanje i trenutni status primene preventivnih mera, Institut za javno zdravlje je predložio ponovno uvođenje određenih preventivnih javnozdravstvenih mera s ciljem sprečavanja daljeg širenja infekcije, i to, pre svega, obaveze nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima, kako je to bilo propisano i ranije.