Štaaaa?

Kakav obrt! Korona virus se u Italiji pojavio PRE nego u Kini?!

Autor Nataša Petrović Izvor Tanjug

S obzirom na to da su prvi slučajevi korona virusa prijavljeni u Kini, od početka se misli da je epidemija, a kasnije i pandemija, potekla odatle. Međutim, možda i nije bilo tako...

Naučnici u Italiji pronašli su korona virus u otpadnim vodama prikupljenim iz Milana i Torinau decembru 2019, što sugeriše da je Kovid-19 već kružio severnom Italijom pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve.

Italijanski nacionalni institut za zdravlje pregledao je 40 uzoraka iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na severu Italije između oktobra 2019. i februara 2020. godine, preneo je Rojters. U analizi koja je objavljena kasno sinoć navodi se da su uzorci uzeti u Milanu i Torinu od 18. decembra pokazali prisustvo korona virusa.

Možda će vas zanimati

"Ovo istraživanje može da nam pomogne da shvatimo početak cirkulisanja virusa u Italiji", izjavila je Đuzepina La Rosa, stručnjak za ekološke otpadne vode pri Italijanskom nacionalnom institutu za zdravlje, koji je učestvovao u istraživanju, navodi se u saopštenju u kome su detaljno opisani rezultati istraživanja.

Manje studije koje su radili naučni timovi u Holandiji, Francuskoj, Australiji i drugim državama otkrili su znakove da virus koji uzrokuje Kovid-19 može biti otkriven u kanalizaciji, a mnoge zemlje počinju da koriste istraživanje otpadnih voda da bi pratile širenje bolesti.

La Rosa je rekla da je otkrivanje tragova virusa pre kraja 2019. godine u skladu sa dokazima koji su se pojavili u drugim zemljama i znači da je možda Kovid-19 kružio pre nego što je Kina prijavila prve slučajeve bolesti 31. decembra.

Ona je, međutim, navela da prisustvo virusa u italijanskoj otpadnoj vodi ne znači automatski da je epidemija potekla iz Italije.