Niko više nije "korona-fri"

U Hrvatskoj raste broj zaraženih, u Makedoniji opet trocifren broj

Autor Zora Ćirković Izvor Agencije

Evo kakva je situacija u zemljama regiona.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 30 novoobolelih osoba od korona virusa, a testirano je 347 uzoraka.

Po jedna novoobolela osoba je iz Istarske županije i iz Brodsko-posavske županije, po dve su iz Dubrovačko-neretvanske i Zagrebačke županije.

Možda će vas zanimati

Samo iz Grada Zagreba je 12 novoobolelih osoba, koliko je registrovao i u Osječko-baranjskoj županiji.

Od početka epidemije ukupno je zaraženo 2.366 osoba.

Do sada je u Hrvatskoj testirano 73.093 osoba, od toga 347 u poslednja 24 sata.

Na bolničkom lečenju je 16 osoba. Ukupan broj preminulih je 107 od početka epidemije, saopštio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeleženo novih 13 slučajeva korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu od 24. aprila.

Za sada se, od ukupnog broja trenutno aktivnih slučajeva, njih pet nalazi u bolnici, od kojih je jedan pacijent na odeljenju intenzivne nege, prenosi STA.

U Severnoj Makedoniji umrle su još četiri osobe zaražene korona virusom i registrovano je 118 novih slučajeva te zaraze, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Facebooku napisao da je ukupan broj umrlih od bolesti kovid-19 porastao na 251, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 5.311.

Aktivnh slučajeva ima 3.012, na bolničkom lečenju je 288 pacijenata, od kojih dvoje deca, a sedam je na respiratornim mašinama.

U Sloveniji je do sada od novog korona virusa obolelo ukupno 1.534 osoba, a preminulo 109.

Inače, Slovenija je prva u Evropi odjavila epidemiju korona virusa 15. maja, uprkos tome što nije ispoštovan kriterijum neophodan za tako nešto jer nije imala 28 dana bez novih slučajeva infekcije.

U Crnoj Gori je identifikovano još pet slučajeva zaraze korona virusom i sada ih je ukupno 43, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Prema informacijama objavljenim na zvaničnom Tviter nalogu, dvoje novoobolelih su iz Ulcinja i Rožaja i jedan iz Bara.

"Laboratorije IJZCG su od poslednjeg preseka završile analizu 168 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivno na novi korona virus. Četvoro su kontakti prethodno pozitivnih slučajeva, dok se kod petog za izvorom infekcije traga", navode iz Instituta.

Crna Gora je 1. juna na osnovu zvaničnih podataka Instituta za javno zdravlje proglasila kraj epidemije i označila državu kao "korona fri" destinaciju.

Sa ponovnom pojavom virusa počelo je i novo brojanje zaraženih.

U Federaciji Bosne i Hercegovine korona virusom je u poslednja 24 sata zaraženo 37 lica.

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je evidentirano novih 26 zaraženih korona virusom, a ukupan broj slučajeva od početka epidemije je 1.931. Jedna osoba je preminula.

Od posledica korona virusa u Republici Srpskoj su do sada umrle 122 osobe.

U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.269 osoba.

Na ovaj virus testirano je ukupno 34.556 osoba.

U Crnoj Gori su identifikovane još tri novozaražene osobe korona virusom i sada ih je ukupno 54, saopštio je Institut za javno zdravlje.

"Od poslednjeg preseka laboratorije IJZ CG završile su analizu 45 uzoraka od kojih je tri bilo pozitivno na novi korona virus. Novopozitivni su iz Bijelog Polja i svu kontakti prethodno pozitivnog slučaja", navodi se u sapštenju objavljenom na zvaničnom tviter nalogu.

Najviše novozaraženih je u Rožaju 19, Podgorici 16, Baru, Beranama, Ulcinju I Budvi po tri, Bijelo Polje četiri, Cetinju dva i Danilovgradu jedna osoba.