Zdravlje

Nesigurna epidemiološka situacija u Pirotu, evo koliko je zaraženih

Autor Nataša Petrović Izvor Beta

U Pirotu je nestabilna epidemiološka situacija, zaraženih ima u osam porodica...

Zavod za javno zdravlje Pirot ocenio je da je epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu nesigurna zbog, kako navodi epidemiolog dr Radmila Zec, situacije na nivou cele države.

Ona je istakla da je neophodno i dalje poštovati sve mere zaštite."To su nošenje maski u zatvorenom prostoru, fizička distanca, izbegavanje okupljanja i kontakata sa starijima i hroničnim bolesnicima", kaže doktorka Zec.

Možda će vas zanimati

Prema njenim rečima, prvih deset dana juna nije bilo novoobolelih na području Pirotskog okruga.

"U poslednjih deset dana registrovano je 13 obolelih u 8 porodica, od čega su većina pojedinačni slučajevi i dve porodične epidemije. Tri pacijenta su na lečenju u Kliničkom centru Niš. U kućnoj izolaciji su 32 osobe koje su porodični kontakti obolelih. Pod zdravstvenim nadzorom je četrdesetak osoba. Juče je uzorkovano još devet briseva u okrugu, a u toku dana još desetak", rekla je doktorka Zec.

Prema njenim rečima u pirotskom Zavodu za javno zdravlje se rade obe vrste testiranja.

"Pacijenta posle obavljenog pregleda, na PCR testiranje upućuju lekari iz Kovid ambulante. Radi se kod onih sa akutnim respiratornim infekcijama, ali i kod osoba koje su na bolničkom lečenju iz drugih razloga i kod kojih se pojave simptomi virusa, osoba koje se upućuju u domove za starije, onih kod kojih se otkriju pozitivna antitela serološkim testiranjem i kontrolni brisevi kod obolelih posle 14 dana.

PCR testiranje radi se od osam sati u Zavodu, a od 3. juna rade se i serološka testiranja na antitela. Do sada je urađeno oko 220 ovakvih analiza, od čega 133 kod zaposlenih u Zavodu i Domu zdravlja, a doktorka Zec dodaje da se "testiranje zdravstvenih radnika se nastavlja".

Komercijalno testiranje, na lični zahtev, po ceni od 1.200 dinara, radi se svakog dana od 10:30.

Pročitajte i ovo: