Treba li da brinemo?

Ponovo RADE KLIME, a KORONA? Hoćemo li se zbog toga LAKŠE ZARAZITI?

Autor Maja Gašić

Klime su neizbežne na visokim temperaturama, ali da li smo zbog njih podložniji oboljevanju?

"Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha u narednim danima počeće da se koriste klima-uređaji u vozilima javnog prevoza putnika, u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja kovida-19", piše u saopštenju iz gradske vlade. Dobra vest za sve ono koji teško podnose visoke temperature.

Ipak, pitanje koje ovih dana sve brine, jeste da klima uređaji pomažu širenje korona virusa.

Možda će vas zanimati

O ovoj temi pre par meseci, dok je u Srbiji još uvek bilo relativno hladno vreme, govorio je dr Predrag Kon. Njegovo mišljenje je da ovi uređaji "nisu bezbedni".

"Jedna od važnih stvari koje treba imati na umu jeste da je sada prirodno provetravanje. Ventilacioni sistemi i ventilacija u ovom trenutku nije prednost. Naprotiv, te sisteme treba isključiti jer mogu potencijalno da povećaju mogućnost zaražavanja", objasnio je dr Kon.

Da li klima uređaj širi korona virus?

"Postoje izveštaji koji sugerišu da se upotrebom klima uređaja u tržnim centrima, kafićima, noćnim klubovima i sličnim objektimna koji se ne "provetravaju", dolazi do toga da se virus sao recirkuliše, obndosno kruži vazduhom", izjavio je guberner Njujorka Endru Kuomo koji je istakao da zbog toga u skorijoj budućnosti neće biti otvoreni tržni centri i teretane.

Ipak, većina stručnjaka kaže da ima malo dokaza koji bi povezali klimatizaciju sa širenjem korona virusa. Umesto toga, rizik verovatnije dolazi od vremena provedenog u zatvorenom prostoru u neposrednoj blizini drugih.

Studija objavljena u aprilu izazvala je zabrinutost da bi klimatizacija mogla da proširi korona virus. Istraživanje objavljeno u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju nastajanja zaraznih bolesti, detaljno je analiziralo slučaj u kojem je 10 restorana u Kini bilo bolesno nakon jela za susednim stolovima. Autori su zaključili da se virus proširio sistemom klimatizacije koji raspršuje sitne kapljice vode koje sadrže virus kroz vazduh.

"Nisam video nijedan  pouzdan dokaz da se virus prenosi vazduhom. On  se prevashodno širi tako što prelazi sa jedne osobe na drugu", izjavio je Vilijam Šafner profesor na katedri za preventivnu medicinu i zarazne bolesti Vanderbilt Univerziteta.

Prema saopštenju iz aprila iz te grupe, grejanje, ventilacija i klimatizacija mogu zapravo usporiti širenje virusa. Čak, došli su do zaključka da klima može i da blokirta širenje virusa.

"Ventilacija i filtracija koji se nalaze u sklopu sistema za grejanje, ventilacije i klimatizaciju mogu da smanje koncentraciju SARS-CoV-2 u vazduhu i na taj način rizik prenošenja kroz vazduh", piše u jednoj američkoj publikaciji.

Istog mišljenja je i prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta, koja je gostujući u emisiji Oko na RTS nedavno izjavila:

"Mislim da svi ti prostori koji su ogromni i gde cirkuliše jako veliki broj ljudi tokom jednog dana moraju na odgovarajući način da se dezinfikuju pre upotrebe. Moraju da se očiste da bi bilo bezbedno ući sada, posle ove zabrane kretanja i prestanka rada institucija", istakla je dr Todorović i dodala: "Savremeni centralni klimazicioni sistemi apsolutno nisu opasni po zdravlje. Ono što je kod njih možda nezgodno jeste to što postoji pojačana brzina strujanja vazduha, tako da to podizanje prašine i možda vraćanje virusa koji je pao na neku podlogu ponovo u vazduh... eventualno to može da bude problem kod tih sistema."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi