Zdravlje

U Beogradu mnogo ZARAŽENIH, najviše mladih, a OVO su moguće nove MERE?

Autor Nataša Petrović

Beograd je jedno od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji, a dr Predrag Kon kaže da smo vrlo blizu proglašenju vanredne situacije u prestonici!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Poslednjih dana je, nažalost, broj zaraženih u Srbiji dosta porastao, a prestonica je jedno od žarišta korona virusa.

"Beograd je najznačajniji, 161 studenta imamo pozitivnog. Imamo situaciju da će nam trebati dodatni kapaciteti za smeštaj tih studenata, već je jedan veliki dom u korišćenju, sada treba dalje videti šta ćemo. Ti studenti će završiti ispite, pa će se vraćati kući, moramo da vidimo šta ćemo, da li ćemo ih zadržati dok se obeskliče", rekao je dr Predrag Kon gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

"U  Beogradu 90 odsto zaraženih ima između 20 i 40 godina, to pokazuje i ovo oko izbora da sam u pravu, u izbornom telu su zastupljeniji stariji. Zaraženi su najviše mladi ljudi, među kojima i studenti, koji se najviše provode, borave u zatvorenom, u noćnim klubovima. Ideja da je u noćnom klubu moguće organizovati mere, nemoguće je, za razliku od utakmica, gde je moguće, iako mi to niko ne veruje. Jasno je da nešto moramo da uradimo, pogotovo na nivou Beograda. Proglašena epidemija je sama po sebi vanredna situacija, a svaka lokalna samouprava može to i sama da uradi, kao Novi Pazar. Blizu sam toga da to predložim za Beograd. Ono što ja sada predlažem da se smanje kontakti na proslavama, to podrazumeva zabranu okupljanja, blizu smo toga. Beograd ima prava da sam odluči, međutim, ovde je potrebno mere donositi brzo. Za tri dana može da se duplira broj zaraženih, ljudi to ne razumeju, pa pitaju zašto nešto nismo uradili pre 14 dana, tada nije bilo ničega. Brzo reagovanje u ovakvim situacijama je krucijalno", izričit je bio dr Kon.

On je ponovo apelovao na ljude da nose zaštitne maske, da bi se sprečilo širenje virusa.

"Aman ljudi! Da li je moguće da ne možemo sebe da disciplinujemo da nosimo maske u zatvorenom? Ne prebacujem nikome, nije ni da molim, pokušavam da objasnim zašto se ovo dešava, čisto realno! Ako ste u autobusu a ne nosite masku, ugrožavate druge", poručio je.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.