Dr Kon o vakcinaciji

EVO da li su tačne priče da vakcina protiv gripa pomaže i protiv korone

Autor Ksenija Jelesijević

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je situacija ozbiljna i da moramo da se dogovorimo

Kon je, gostujući na TV Prva, rekao da će hladniji period koji nam predstoji biti pravi izazov za zdravstvene radnike, a da informacija da vakcina protiv gripa štiti i od korone nije tačna.

"Totalna je laž da vakcina protiv gripa štiti od korona virusa. Prvo, to je tek nešto na šta, ne samo Krizni štab, već i struka u najširem smislu, treba da se pripremi šta će da radi za jesen i zimu. Treba nam da pričamo, da bismo došli do nečega iza čega ćemo stati čvrsto. Znate kakva je ovde situacija sa vakcinacijom (protiv gripa), slab je odziv, ovo je trenutak kada bi to trebalo da se zaštite svi, prvenstveno zbog starijih i hroničnih bolesnik", rekao je on.

Možda će vas zanimati

Kon je upozorio da je virus ovde i da će ovakva situacija potrajati i da je neophodno poštovati mere fizičke distance, pranja ruku, nošenja maski.

Kada je reč o bazenima koji su juče otvoreni, Kon kaže da je bezbedno samo ako se održava distanca od dva metra u vodi i na kopnu.

"Ništa nije bezbedno, virus je u cirkulaciji. To nije ista situacija kao na početku. Ali, bezbednije je sada da kruži virus, kada je leto, nego da kruži tako slobodno na jesen i zimu. Nismo mi namerno ušli u ovu situaciju, nama se dogodila", rekao je Kon.

"Nemojte tražiti druge protivnike, nama je virus protivnik", poručio je Kon. "Čuvajte se, čuvajte sebe i vaše bližnje tako što ćete poštovatni mere", dodao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.