A imunitet?!

Ne opuštajte se: Virus će OSTATI sa nama, neki zaraženi i po DVA PUTA!

Autor Nataša Petrović

Ozbiljno shvatite virus, i ne opuštajte se čak ni ako ste ga već jednom preležali...

"Imamo slučajeva koji su drugi put pozitivni na virus, imamo one koji su imali potpuno razvijenu kliničku sliku i nemaju antitela, sada nemaju kliničku sliku, a imaju nalaz. I dalje ima jako mnogo neočekivanih stvari u vezi sa ovim virusom", rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

"Uvek sam bio skeptičan što se tiče kolektivnog imuniteta. Ova ispitivanja koja kod nas još uvek idu malo sporije, ispitana su u većem delu evropskih zemalja, i suvda su ispod deset odsto. To pokazuje da smo daleko od kolektivnog imuniteta", podvukao je epidemiolog i član Kriznog štaba, koji je istakao i da će podneti ostavku ako opet bude uvođenja drastičnih mera.

Dr Kon je istakao i da je "važno da shvatimo da nam virus šalje vrlo jasnu poruku – 'ja sam ovde i ostajem'".

"Pominjao sam južnu hemisferu sve vreme, ali ono što se tamo dešava je pouzdan pokazatelj da će virus najverovatnije da ostane sa nama. Sada kada imamo ovu situaciju možemo da kažemo da nije sve baš apsolutno crno, već da neke stvari nisu loše, da se stekne neki imunitet. S druge strane, podaci o imunitetu su diskutabilni, pitanje je da li uopšte ima tog imuniteta i koliko će da traje, Svetska zdravstvena organizacija kaže najviše godinu, godinu i po dana".

Epidemiolog je rekao i da je "virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu ili da vrlo malo znamo, bez obzira što nam se činilo da smo ga upoznali".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.