Veći rizik!

Struka LJUTA na mlade! Evo zašto su NOĆNI KLUBOVI NAJVEĆE LEGLO ZARAZE

Autor Maja Gašić

Među novozaraženim u Srbiji je najviše pripadnika mlađe populacije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je zabeležen porast novozaraženih, a među inficiranim najviše je osoba mlađe populacije i srednjih godina. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'' Verica Jovanović izjavila je juče za RTS da je kovid-19 nepredvidiv virus i da su njegovo naglo širenje izazvala okupljanja mladih u manjim kolektivima i noćni izlasci.

Možda će vas zanimati

Pored sportskih utakmica i turnira, koji su takođed oprineli širenju virusa, ipak se ističu noćni klubovi kao najveće "leglo zaraze". Zašto je to tako? Zašto se u klubovima i barovima virus najlakše širi?

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Na ovim mestima muzika je najčešće vrlo glasna, zbog čega su njihovi posetioci, ukoliko uopšte žele da komuniciraju, prinuđeni da se približe jedni drugima i tako olakšaju prenos virusa.

Osim toga, pod dejstvom alkohola skloni smo tome da zanemarimo mere predostrožnosti i zaboravimo na opasnost koja vreba. 

"Ako odu u bar ili klub, ljudi žele da se druže i zabavljaju, a ne da razmišljaju o društvenoj distanci", kaže je dr Amiš Adalijaa, viši naučnik u Centru za zdravstveno osiguranje Džon Hopkins univerziteta u Baltimoru. "Oni najčešće konzumiraju alkohol, što čini da kočnice 'popuštaju'. Zbog buke su prinuđeni da pričaju glasno i nadvikuju se, što znači da će ispuštati više 'kapljica' iz grla."

Povrh svega, sama zamisao zabave na ovakvim mestima ne uklapa se uz nošenje maski i druge zaštitne opreme, što je najbolji način da spreči širenje zaraze.

I naši i strani stručnjaci ističu da mlađa populacija, koja najčešće obilazi ovakva mesta, smatra da je na neki način "otporna" na virus (po principu "neće mene, ja sam mlad/a"), zbog čega i ne poštuje mere prevencije.

Donekle, to je istina, jer prema statistikama samo 1 od 1.000 pacijenata obolelih od kovid-19 premine od posledica ove bolesti. 

Iz ovog razloga su u nekoliko američkh država ponovo uvedene rigorozne mere, a koje podrazumevaju zatvaranje kafića, klubova i barova.

U Novom Pazaru, u kojem je juče zbog velikog broja zaraženih proglašena vanredna situacija, zatvoreni su vrtići, igraonice, penzionerski klubovi... Danas je i u Kragujevcu proglašena vanredna situacija, a kako medicinski krizni štab ističe, razmatra se uvođenje oštrijih mera (pored obaveznohg nođšenja maski u gradskom prevozu)...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.