Razlog za brigu?

Stigli rezultati istraživanja: Evo koliko SRBA je IMUNO NA KORONU

Autor Maja Gašić Izvor Beta

U nekoliko gradova širom Srbije je proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoju specifičnih antitela na koronavirus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na koronavirus.

Epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocenjujući da je time studija “reprezentativna”.

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

“Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, a žene u pet odsto.

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

Dr Darija Kisić Tepavčević je o ovim rezultatima govorila za TV Prva:

"Tako je kako je. Da li je malo ili nije, ne može da se kaže jer  je istraživanje rađeno na reprezentativnom uroku. 6.,4 odsto, to je preko 400 hiljada ljudi, da su ravnomerno raspoređeni, to bi bilo drugo. Nažalost, svakim novim danom zbog novoobolelih nam se podiže imunitet. Ne smemo da se pouzdamo u kolektivni imunitet, treba da sprečimo da se virus razmnožava", istakla je dr Darija.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.