Ništa ne brinite...

Testiramo više nego pola Evrope: Testova IMA dovoljno, poručuju iz Vlade

Autor Zora Ćirković Izvor Beta

Srbija testira više od većine evropskih zemalja, a država raspolaže sa više od četvrt miliona testova. Redovno se nabavljaju nove količine.

Vlada Srbije saopštila je večeras da Srbija raspolaže sa više od 260.000 PCR testova na korona virus, da se ta količina redovno dopunjava i odbacila navode da testova na virus nema dovoljno.

U saopštenju se tvrdi da je Srbija do sada uradila više od 400.000 testova i da je po tome jedna od evropskih zemalja sa najviše testiranih.

Ponovljeno je da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovida-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, dodaje Vlada Srbije.

Građani kojima je negativan rezultat PCR testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje.

Navodi se da je do nestašice briseva za PCR testove na pojedinim lokacijama dolazilo zbog većeg broja zahteva za testiranje u sezoni godišnjih odmora.

U saopštenju piše da je PCR najskuplja vrsta testiranja koja se "u regularnim uslovima relativno retko sprovodi", da su kapaciteti za takvo testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni te da činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana predstavlja "veliki uspeh zdravstvenog sistema Srbije".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.