Korona u Srbiji

Tiodorović: Javnost je stvorila NEPOTREBAN STRAH, ima mesta za OPREZ!

Autor Nataša Petrović

Evo šta kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Već danima u Srbiji raste broj zaraženih, u pojedinim gradovima uvedena je i vanredna situacija, a strah je među građanima itekako prisuan.

"Mislim da možemo govoriti o tome da je javnost stvorila nepotreban strah, ima mesta za oprez, za pravu reakciju zdravstvenog sistema. To što se dešava u Novom Pazaru je posledica prethodnih događaja, kao i svuda, ako mere nisu sprovođene, imamo ovo za posledicu. Negde je zdravstveni sistem reagovao bolje, negde lošije, i sada imamo situaciju da moramo sve da vratimo na početak i sprovodimo sve u celini", rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

On je dodao i da se ne radi o novom talasu virusa, već o prvom koji dolazi do "pika", tj. vrhunca, te da smatra da će za nekoliko dana biti pravi "pik", "uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u svim gradovima, najpre u Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju".

"Virus nije oslabio, biće isti i u narednom periodu, samo je bitno koliko imamo izvora infekcije, a sada je smanjen. Uz to se paralelno odvija i prirodni proces, posebno kod mladih koji nemaju simptome, i tu se odvija proces prokužavanja. Tu je moguć uticaj kolektivnot imuniteta, mada u svetu nema dokaza o tome, daleko smo od 60 odsto kolektivnog imuniteta", istakao je Tiodorović.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.