Zatečeni brojem pacijenata

Ova bolnica je postala kovid-ambulanta: Dnevno i po 100 pacijenata!

Autor Nataša Petrović

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu postao je pre nekoliko dana kovid-ambulanta. Dolazi im i po sto pacijenata dnevno!

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu postao je pre nekoliko dana kovid-ambulanta. Na trijažu im dolazi i po sto pacijenata dnevno!

"Svi smo iznenađeni i zatečeni ovolikim brojem obolelih od kovid 19. Ovaj virus za sve nas je još velika nepoznanica", rekla je direktorka te zdravstvene ustanove dr Ljiljana Timotijević Tanjugu i dodala da će tokom zime verovatno doći do preklapanje virusa gripa sa virusom korona.

"Svakog dana sve više saznajemo o novom virusu korona. Kako će biti na jesen-videćemo", navela je ona.

Zavod radi svih sedam dana u nedelji i prima pacijente od sedam do 20 sati, a Timotijević za Tanjug kaže da u letnjem periodu nije karakteristična pojava virusa koji izazivaju respiratorne infekcije i da se za leto vezuju crevne virusne infekcije.

Na brojne nedoumice i spekulacije da se novi korona virus možda promenio, jer sada obolevaju sve više mladi, Timotijević ističe da se "ne slaže sa tim" i da je objašnjenje jednostavno - mladi se više kreću, vise druže, imaju više socijalnih kontakata, izlaze, bile su ekskurzije, maturske večeri, prijemni ispiti.

"To što mladi više oboljevaju je posledica češćih socijalnih kontakata. Starija populacija je opreznija, poštuje preporuke socijalne distance, nose maske", naglasila je ona.

Ispred Gradskog zavoda za plućne bolesti danas nije bilo gužve. Direktorka objašnjava da su malo duža čekanja ujutro i popodne.

"Trudimo se da pacijenti ne čekaju, da budemo što efikasniji i što brže odradimo trijažu da li je pacijent za kućno lečenje ili je za bolničko lečenje", navela je Timotijević.

Trijažna ambilanta za kovid pacijente otvorena je 26. juna od 14 sati u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, u Preševskoj 35.

Direktorka Zavoda kaže da se svakodnevno javlja oko 100 pacijenata:

Ona je objasnila da pacijenti koji imaju tuberkulozu ipak nisu bez terapije, ali i da dnevno imaju oko 100 pacijenata dnevno, te da uglavnom gužve počinju oko pet sati popodne, kao i ujutro do 11. Ipak, kaže da se trude da pacijenti ne čekaju, već da što brže obave trijažu, da bi se videlo ko je za kućno, a ko za bolničko lečenje.

Timotijević je ponovila i ono o čemu je ranije govorio dr Kon - da ćemo verovatno imati period poklapanja virusa gripa sa korona virusom:

Osim Gradskog zavoda za plućne bolesti, trijažne ambilante za kovid pacijente su u Infektivnoj klinici KCS i u KBC Bežanijska kosa.

Procedura je takva da pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija prvo odlaze u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja. Tu ih pregleda lekar, urade laboratorijske analize, rentgen pluća, po potrebi brzi test na koronu.

Na osnovu dobijenih rezultata, kliničke slike pacijenta, lekar ih upućuje u trijažnu ambilantu, gde se određuje da li je bolesnik za bolničko lečenje ili samoizolaciju i lečenje kod kuće.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.