Vrlo je sličan HIV-u

NESTOROVIĆ IZNENAĐEN: Ne znamo mnogo o koroni, ali OVO NISMO OČEKIVALI

Autor Maja Gašić Izvor TV Pink

"Nisam iznenađen što se kovid-19 vratio, ali...", rekao je dr Nestorović.

Izvor: Mondo

"Virus je i dalje nepoznanica za naučni svet, ali smo očekivali da se vrati, jer on ne nestaje tek tako. Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče", rekao je pulmolog Branimir Nestorović za emisiju Pravac.

Drugi talas COVID-19 itekako se oseća u Srbiji, a dr Branimir Nestorović za TV Pink kaže da je to i očekivano.

"Ovaj talas je očekivan. Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče. Na primer, u Švedskoj je bio zastupljen najbrutalniji model borne sa COVID-19. Po njima ništa ne radite, pustite da umre veliki broj ljudi i sve brzo prođe.

Možda će vas zanimati

Međutim, mi idemo po četvrtom modelu, imali smo zaravnjivanje krive u jednom momentu, međutim veliki broj nije preležalo infekciju. Kada smo se otključali, jedan broj se inficiralo i to je očekivano", kaže Nestorović dodajući da je ljudima bilo teško da sede u karantinu za prethodna dva meseca.

Nestorović kaže da ga povratak visusa nije iznenadio, ali naglašva da ono što ga je zateklo je, kako kaže, sturktura oboljevanja.

"Jutros su Šveđani objavili svoje podatke i procentat smrtnosti kod mladih je tamo jako mali, većina umrlih je bila preko 70 godina. Očekivao sam tako nešto i kod nas. Međutim, ovaj naš trend je blizak Indiji, gde su mladi počeli da oboljevaju. To nema nikakve veze koliko je zemlja razvijena", rekao je Nestorović.

Objašnajva da je virus i dalje nepoznanica za naučni svet, ali da i dalje važi činjenica da je jako sličan virusu HIV.

"Prvo napada imune ćelije, prvo njih pobije i onda ide na najslabiju kariku. Tu ima sličnosti sa HIV-om. Međutim, i dalje je nepoznanica i stvara velike probleme", objašnajva Nestorović i kaže da su mnogi naučni radovi o ovom virusu povučeni upravo zbog, kaže, ogromnog pritiska javnosti i sturke.

Kako objašnjva, sada se postavlja i pitanje da li je virus i nastao u Vuhanu i koliko je mutirao dok je stigao do Evrope.

"Neki kažu da je virus editovan, a to znači da se virus menja. Više se ne pominje virus iz Vuhana. Tamo je bio tip A, ovaj koji je ovde je tip B, u Americi i Italiji je tip C. Nije svuda sve isto", kaže.

Nestorović je ukazao i na spekulacije da se zapravo virus prvi put javio u Americi tokom zime, ali da se o tome nije pričalo.

"Znamo da pojavio još u decembru u Americi. Kada je počelo ono prepucavanje između Amerikanca i Kineza, onda je na konferenicji za novinare kineski novinar je pitao američkog sekretara za zdravstvo da li bi dozvolili da otikopaju ljude koji su u Americi umrli od gripa tokom zime i da se dokaže da su bili zaraženi koronavirusom. To onda ruši koncepciju da je to nastalo u Vuhanu", objašnjava Nestorović.

Tagovi