Korona!

U Srbiji se već dogodilo?! STRUKA: Da li možete DVA PUTA DA SE ZARAZITE?

Autor Maja Gašić

Pitanje koje postavljaju nauučnici širom sveta i to početka pandemije korona virusa, a evo šta kažu članovi srpskog Kriznog štaba...

Ne samo naši, već i svetski stručnjaci ističu na je mnogo nepoznanica vezano za korona virus, a osim najvažnijeg pitanja - KADA ĆE PROĆI EPIDEMIJA, ono što takođe mnoge interesuje jeste DA LI OSOBA KOJA JE PRELEŽALA KORONU MOŽE DA SE PONOVO ZARAZI?

Širom sveta bilo je nekoliko slučajeva ponovnog zaražavanja, a šta o tome kažu članovi srpskog medicinskog Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon i imunolog dr Srđa Janković?

"Čuo sam za to ali u svojoj praksi sam imao samo jedan slučaj, jednu SMS poruku gde me je pacijent obavestio da je mesec i po nakan što  je izbacio korona virus, bio ponovo zaražen. Nisam to istražio do kraja,  definitivno postoji kao mogućnost, ali ovo je jedini put da sam imao tu informaciju i nikad posl", kaže dr Kon. 

Imunolog Srđa Janković deli mišljenje kolege.

"Znamo za to još iz prvog meseca epidemije u kini, bio je takav slučaj, Jeste moguće, ali pitanje je koko je učestalo. kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj meri i koliko dugo će da traje. teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je pre reč o izizecima, nego o pravilu", mišljenja je dr Janković