Zdravlje

VANREDNA SITUACIJA proglašena u još 2 grada, stupaju na snagu NOVE MERE!

Autor Nataša Petrović

Vanredna situacija proglašena je i u Šapcu i u Čačku, a evo koje mere se uvode u tim gradovima.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

U Šapcu je proglašena vanredna situacija zbog širenja epidemije izazvane virusom korona, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Nebojša Zelenović.

Kako je naveo na konferenciji za medije, Štabu za vanredne situacije predložiće da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova i to tako što će raditi od 6.00 do 23.00, kao i obavezno nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od metar i po, javlja Tanjug.

Možda će vas zanimati

Zelenović je kazao i da će Štabu predložiti da se za nepoštovanje mera obaveznog nošenja maski propiše kazna od 5.000 dinara.

Jedan od predloga biće, kako je naveo, i da se zabrani okupljanje na javnim mestima u zatvorenim prostorima više od 100 ljudi, a na otvorenim više od 500, dok će prilikom bilo kakvog okupljanja biti neophodno nošenje maski i poštovanje fizičke distance od metar i po.

Vanredna situacija proglašena i u Čačku 

U Čačku je danas uvedena vanredna situacija zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, rekao je gradonačelnik Milun Todorović novinarima, prenosi Beta.

Od 10. juna do danas u Moravičkom okrugu - Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, korona virusom zaraženo je ukupno 96 lica, rekao je direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje Aksentije Tošić.

Najviše zaraženih je u Čačku - 85, od kojih su umrle dve osobe - 59 i 35 godina, u Gornjem Milanovcu je zaraženo sedam, u Ivanjici i u Lučanima po dva lica.

Tošić je dodao da se poslednjih desetak dana svakodnevno potvrđuje osam do deset novoinficiranih u Moravičkom okrugu.

U poslednjih 24 sata je zaraženo šestoro u Čačku, dvoje u Ivanjici i jedan u Lučanima.

Direktor Opšte bolnice u Čačku Miroslav Sretenović rekao je da je u toj bolnici zbog korona virusa 58 pacijenta mlađeg i srednjeg doba. Po njegovim rečima, situacija u čačanskoj bolnici je "veoma ozbiljna".

Tri bolnička odeljenja pretvorena u "kovid-odeljenja" sa 170 mesta za pacijente.

Sretenović je rekao da među zaraženima korona virusom u Čačku ima i lekara koji se nisu zarazili u bolnici, nego u privatnim kontaktima.

U okiru mera vanredne situacije u Čačku, od danas je zabranjeno okupljanje na javnom mestu, priređivanje proslava, ograničen je rad kafića i restorana do 20.00 časova, zabranjen rad bazena i javnih kuplišta, a u teretanama i igralištima napolju i u parkovima dozvoljeno je okupljanje do samo pet osoba.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.