Upozorenje!

Ne vredi ni testiranje svih 7 MILIONA građana Srbije, ako ne radimo ovo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je ovo najvažnije u borbi protiv korona virusa!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je u Jutarnjem programu Prve da testova ima dovoljno, ali da ni "testiranje cele Srbije" neće vredeti ukoliko se građani ne pridržavaju mera.

"Bez obzira na broj testova, ako ne peremo ruke, ne koristimo dezinfekciona sredstva, ne nosimo masku u zatvorenom i ne poštujemo distancu, ako nismo odgovorni prema sebi i drugima, nismo uradili ništa. Mi možemo da testiramo i svih sedam miliona građana Srbije, i to neće značiti, jer negativni mogu već sutradan da se zaraze, ako se ne poštuju mere", rekla je ona.

"Mi trenutno imamo oko 200.000 testova, i ne dozvoljavamo da padnemo na problematičan broj. Nabavili smo i nove testove koji stižu za sedam dana. Bez obzira na veliki broj novih slučajeva, Batut svakog jutra proverava dostupan broj testova širom Srbije, procenjuje stanje njihovih zaliha i dnevne potrebe, i u skladu sa tim podacima šalje testove," rekla je ona.

Radojević Škodrić je precizirala da je čula priče o tome da nema testova, ali da se ne radi o testovima, već brisevima i potrošnom materijalu.

"Neke od laboratorija nisu dobro procenile veću potražnju, zato pored testova, proveravamo i kakve su im zalihe briseva i potrošnog materijala, i šalje im se i to. Dakle, ponavljam, nije bio problem sa testovima, već sa brisevima," rekla je ona.

Radojević Škodrić je ponovila i da se trenutno testiraju osobe sa simptomima koje se jave u kovid ambulante, gde im se rade i sve druge potrebne analize. Kontakti zaraženih se ne testiraju po epidemiološkom protokolu, ukoliko nema preporuke lekara.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.