Preporuka imunologa

"APSOLUTNO bi trebalo da se vakcinišemo, evo i kada"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Imunolog dr Srđa Janković preporučio stanovništvu da se vakciniše i objasnio zašto!

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković bio je gost u Jutarnjem programu Televizije Pink, i komentarisao efekat leta na virus, lekove protiv korone, vakcinu na kojoj naučnici ubrzano rade i vakcinu protiv gripa.

O lekovima hlorokin i remdesivir, kao i vakcinama, mnogo se pričalo prethodnih meseci i to su teme koje izazivaju veoma burne reakcije. Novak Đoković "razapet" je zbog rečenice da ne bi primio vakcinu, a ovog vikenda saznali smo i da je SZO odustala od hlorokina.

"Kada pogledamo sve studije, bilo je preliminarnih dokaza da hlorokin pomaže, ali ti dokazi nisu dovoljno kvalitetni i nema ih dovoljno, da bi SZO mogla da kaže da je to lek. Iako možda jeste. Jednostavno nema dovoljno naučnih dokaza. Hlorokin ometa životni ciklus virusa, umanjuje upale, ali euforija za njim nije bila utemeljena," rekao je on.

"I politički, i strateški aspekti priče o leku su važni, ali o njima neka priča neko drugi. Pomaže remdesivir onima sa težom kliničkom slikom, deluje na enzim koji virusu omogućava da se razmnožava, ali nije pravljen specifično za koronu, već za druge viruse," prokomentarisao je on.

"Postoji više od sto potencijalnih vakcina, neka od njih, ili više njih, može da se pokaže dovoljno delotvornom i bezbednom za masovnu distribuciju. Ali, da bismo to znali, studije moraju da se završe, možda bi se to malo moglo ubrzati jer su to procesi koji inače traju po pet ili deset godina, ali moramo sačekati kraj studija," kazao je on.

Da li bi bilo poželjno da se vakcinišemo protiv gripa pre početka njegove sezone?

"Apsolutno, ako postoje dve bolesti koje će nas 'udariti' preko jeseni, trebalo bi da se zaštitimo. Postoje dokazi da je vakcina protiv gripa bezbedna, u potpunosti, iako ne štiti svakoga. Ali ako se svi vakcinišemo, svakako ćemo kolektivno biti zaštićeni od gripa, barem ćemo sa jednim protivnikom imati prednost u toj situaciji," rekao je on.

Janković se zbog nošenja maske našao na meti pevača Vlada Georgieva, pogledajte!

Budite bolje informisani od drugih,  PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.