Dr Goran Stevanović

Ne napada neka nova korona odjednom mlade, nego STARI NE IDU NA ŽURKE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor Infektivne slikovito objasnio zašto ima manje zaraženih starijih sugrađana - "oni ne idu po žurkama"!

Izvor: TV Prva

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović, rekao je da korona virus trenutno pogađa mlađe "jer stariji ne idu na žurke".

Noćni klubovi, splavovi, kafići, druga mesta za velika okupljanja mladih, navode se kao "legla" novih slučajeva, i deluje da se dr Stevanović sa time slaže, za razliku od prof. dr Branimira Nestorovića koji je čak otišao toliko daleko da ovaj virus nazove "novom koronom".

Možda će vas zanimati

"Trenutno se na Infektivnoj klinici leči 96 pacijenata, od čega 82 imaju potvrdu dijagnoze kovida dok ostali nisu potvrđeni. Na intenzivnoj nezi je njih 12, dok su četiri pacijenta na invazivnoj ventilaciji," rekao je on.

Puno smo slušali o tome da bolest "odjednom" napada mlađu populaciju, ali je Stevanović to objasnio na sledeći način - "sa infektološke strane sve je isto, nego se mladi ne čuvaju"!

"Starija populacija se manje kreće, više pazi, nosi maske, štiti se, i pripadnici starije populacije generalno nemaju tu naviku da se druže po žurkama," jetko je izjavio on.

"Imamo manji broj starijih sugrađana koji obolevaju i to je dobro, ali sada su najteži slučajevi između 30 i 50 godina, jer su oni najmanje vodili računa. Zanemarivali su distancu, nisu nosili maske, nisu smanjili takozvano nepotrebno kretanje i druženje," rekao je on.

"Menja se starosna struktura zaraženih, svi mogu da obole, uz lakšu ili težu kliničku sliku. Ali, sa infektološke strane, virus se nije promenio," podvukao je on.

Budite bolje informisani od drugih,  PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.