Šta to znači za nas?

ODOBREN LEK ZA KORONU: Da li će ga biti u Srbiji?

Autor Maja Gašić

Kako kažu, odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.

Pre svega tri dana, Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za lečenje kovid-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije, a sada ponovo stižu ohrabrujuće vesti.

Evropska komisija odobrila je stavljanje u promet leka Vekluri, prvog leka za lečenje kovida-19 kod odraslih osoba i adolescenata starijih od 12 godina s zapalenjem pluća čije lečenje zahteva primenu dodatnog kiseonika, piše Večernji list pozivajući se na hrvatsku Agenciju za lekove i medicinske proizvode HALMED.

Vekluri, čija je aktivna supstanca remdesivir, je prvi lek protiv bolesti kovid-19 za koji je podnesen zahtev za davanje odobrenja u Evropskoj uniji. Ocena podataka ovog leka započeta je 30. aprila 2020. godine i sprovedena je u skraćenom vremenskom roku.

Ocenom ovog leka bili su obuhvaćeni podaci o kvalitetu i proizvodnji, neklinički podaci i preliminarni klinički podaci, kao i prateći podaci o sigurnosti primene iz programa milosrdnog davanja leka, navodi HALMED.

Odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi