Korona virus

Testova u Srbiji ima DOVOLJNO, evo ko se sve MANJE testira!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka RFZO gostovala na Pinku i pričala o testovima na koronu i antitela.

Izvor: TV Pink

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić gostovala je na Televiziji Pink i rekla da testova na korona virus ima dovoljno.

"Apsolutno imamo dovoljno testova, čak za njihovu nabavku imamo okvirni sporazum u ugovoru, stalno, svake dve nedelje naručujemo onoliko koliko je potrebno. Testovi su u centralnom magacinu i svakodnevno se distribuiraju, po procenama Batuta. Broj testiranih prethodnog dana utiče na broj poslatih testova, a mi ponekad pošaljemo deset ili 20 odsto više," rekla je ona.

Pričalo se da u Šapcu nema dovoljno testova, a Radojević Škodrić je rekla da je Šabac dobijao testove po istoj računici. Krajem juna su pozajmili od Zavoda za javno zdravlje još, jer su testirali i one bez indikacija.

"Svi kontakti se ne testiraju, neposredni kontakti koji nemaju simptome odlaze u izolaciji. Ostali kontakti nisu za testiranje po epidemiološkim preporukama. Mi razumemo da ljudi žele da se testiraju, tu ima i straha i panike, i tu nije bila dobra procena. Odmah nakon toga, počeli smo da šaljemo onoliko koliko im je dovoljno. Ne samo njima, već svima," rekla je ona.

Kovid bolnice i ambulante svakodnevno dobijaju testove, takođe na osnovu broja testiranih prethodnog dana i deset do 20 odsto više.

"Do kraja ove sedmice, do petka, stiže novi kontingent. Trenutno na stanju imamo oko 170.000 testova, svaka ustanova ima neku svoju rezervu što je poželjno. Stanje zaliha redovno se dopunjuje," rekla je ona.

"Testiranje se vrši po epidemiološkim preporukama, najpre serološki, a ako lekar proceni da je potrebno, radi se PCR test. Mi imamo brze serološke testove i na bolest, i na antitela, imamo i PCR koji su zlatni standard kada je testiranje u pitanju. U avgustu očekujemo i Eliza testove," rekla je ona.

Testiranje na sopstveni zahtev, zbog putovanja, studiranje, prirode posla ili drugih razloga, vrši se u manjem obimu jer je interesovanje opalo.

"Trenutno nemamo veliki broj zahteva za komercijalno testiranje, koje radimo po ceni koja košta državu, među najjeftinijim smo. Broj tih zahteva se značajno smanjio", rekla je ona.

U Srbiji je, zaključno sa šestim julom u 15 časova, registrovano još 289 novih slučajeva zaraze i preminulo je još šestoro ljudi. Krizni štab upozorio je da je lečenje duže nego u prvom talasu korona virusa, a mediji su pominjali i mogućnost da se ponovo uvede policijski časŠtark Arena ponovo je postala kovid bolnica, i druge zdravstvene ustanove vraćaju se u kovid sistem.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi