Zabrinjavajuće!

Korona u 14 VRTIĆA u Beogradu, deca imaju TEŽU KLINIČKU SLIKU nego pre

Autor Maja Gašić

Najmlađi na "udaru" korone.

Izvor: Mondo

Koronavirus otkriven je u 14 beogradskih vrtića, 11 državnih i tri privatna. Istovremeno, 19 dece obolele od virusa Kovid-19 smešteno je u KBC "Dragiša Mišović".

Od njih 19, osmoro ima upalu pluća. Među hospitalizovanim mališanima je i pet beba mlađih od mesec dana. Srećom, nijedna nije životno ugrožena.

Prema informacijama do kojih je Srpski telegraf došao u KBC "Dragiša Mišović", klinička slika dece smeštene u ovoj ustanovi teža je nego u prvom piku korone.

Možda će vas zanimati

"Sada imamo veći broj dece sa upalom pluća, što ranije nije bio slučaj. Ipak, dobra je vest da nijedno dete, uključujući i bebe, nije životno ugroženo iako među njima ima i pacijenata sa drugim teškim bolestima poput onkoloških - objašnjava sagovornik našeg lista iz "Mišovića".

Kako kaže, deca su u ovu bolnicu dovedena iz raznih krajeva Srbije.

"Koliko znam, tri bebe su iz Novog Pazara, jedna iz Smedereva, još jedna iz Požarevca. Starija deca su takođe iz raznih krajeva Srbije. Svi su se zarazili u mestima iz kojih dolaze", kaže naš sagovornik.

Kako je rekla dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović", u ovoj ustanovi svi su na radnom mestu, niko nije na odmoru niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

"Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja - kaže doktorka Ostojić.

Ona objašnjava da među najmlađim pacijentima ima onkoloških, kardioloških i neuroloških bolesnika. Potvrđuje i da je klinička slika teža nego u prvom talasu.

Što se tiče vrtića, KOVID-19 potvrđen je u 11 predškolskih ustanova u Beogradu i u tri privatna dečja vrtića. Dobra okolnost jeste da je virus otkriven kod 25 zaposlenih i 14 dece.

Kako su našem listu rekli u jednoj od predškolskih ustanova, procedura kada se pojavi infekcija u nekom vrtiću podrazumeva kompletnu dezinfekciju prostora i hitan sastanak sa roditeljima svih mališana:

"Pošto deca uglavnom nemaju nikakve simptome ili su oni blaži, savetuje se kućna izolacija i javljanje lekaru ukoliko se pojave temperatura, kašalj ili malaksalost. S druge strane, ako se korona otkrije kod osoblja, svi ostali se šalju na testiranje i naređuje im se obavezna 14-dnevna samoizolacija", rekla je za  Srpski Telegraf.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.