"POŠTUJTE MERE"

Dr Darija o PROTESTIMA u Beogradu: Svaki takav kontakt je faktor rizika!

Autor Milutin Vujičić

"Ako svi nosimo maske i budemo na bezbednoj udaljenosti - ovaj virus ne bi predstavljao problem", kazala je članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Izvor: RTS/screenshot

Tokom prethodne noći ispred Skupštine Srbije održani su nasilni protesti zbog najave uvođenja policijskog časa za vikend u Beogradu, a potrajali su do oko 3 sata ujutru.

Zbog pandemije korona virusa ovakva okupljanja su "pogodno tle" za širenje infekcije, pošto dolazi do bliskog kontakta, a doktorka Darija Kisić Tepavčević gostujući u "Jutarnjem programu" na RTS prokomentarisala je demonstracije i slične "grupne događaje".

"Znate šta, ima dosta nepoznanica o virusu, ali znamo da svaki bliski kontakt u vremenskom periodu od 15 minuta i duže je visok faktor rizika za nastanak infekcije. Tako kaže SZO. Svaki kontakt tog tipa je faktor rizika", navela je zamenica direktora Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i kazala da mi moramo da naučimo da "živimo s virusom".

"Moramo da se ponašamo ponašamo po pravilima. Svi moramo da delujemo kao tim jer ako postoje određene grupe, pojedinci, koji to ne poštuju - oni su rizik na sve nas".

Članica našeg Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa je istakla da su nove mere (zabrana okupljanja više od pet osoba, policijski čas) uvedene kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja virusa, a da se svi ponašamo odgovorno - to ne bi bilo ni potrebno.

"Ne bi bile potrebne mere da nije tako... Da smo se tako ponašali i da se nismo okupljali, pre svega na zatvorene prostore, koji je favorizovao infekciju, onda nam te mere ne bi bile potrebne. Moramo da učinimo sve da zaustavimo virus", navela je Darija Kisić Tepavčević i navela da se oni trude da budu "par koraka ispred virusa", ali da se kapaciteti popunjavaju.

Istakla je da je situacija "nestabilna i nesigurna" u Beogradu, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru, dok se beleži poboljšanje situacije u Kragujevcu.

"Ako svi nosimo maske i budemo na bezbednoj udaljenosti - ovaj virus ne bi predstavljao problem", zaključila je Darija Kisić Tepavčević i istakla da su maske pre svega neophodne zbog toga što mi i ne znamo da li smo zaraženi, pošto ima dosta asimptomatskih slučajeva.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.