Koje su mere?

VANREDNA SITUACIJA u još dva grada: Evo šta je ZABRANJENO

Autor Maja Gašić

U Valjevu i Prijepolju je zbog porasta broja zaraženih proglašena vanredna situacija.

Valjevo i Prijepolje proglasili su vanrednu situaciju zbog epidemije korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu grada Valjevo, Štab za vanredne situacije tog grada doneo je tu odluku zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je označena kao preteća i sprovođenja mera u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19.

Možda će vas zanimati

Vanredne mere

* Štab je izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, koja podrazumeva da je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

* Takođe, u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

* U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija. U naredbi se navodi da se preporučuje Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06.00 časova i završi najkasnije do 22.00 časova.

* Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

* U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama moraju da se odlože okupljanja, a prijemne i druge ispite treba organizovati uz primenu svih mera lične zaštite.

* Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, SPA i "Wellness" centara. Obavezno sprovođenje mera zaštite obavezno je u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda , kao i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.

* Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.

* Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

* Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakti. Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

U naredbi se navodi da će Štab za vanredne situacije grada Valjeva svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere, kao i da je primena mera počela juče, prenosi Tanjug.

Porast broja zaraženih

U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na Kovid-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje, potvrđena su u Ubu, Mionici i Lajkovcu po dva nova slučaja i jedan u Ljigu, tako da je u Kolubarskom okrugu ukupno obolelo 447 osoba.

Najviše njih je u Ubu 38, u Lajkovcu 37, Mionici 35, Ljigu 15 a u Osečini je 12 obolelih od novog korona virusa.U Valjevu je 7. jula, na prisustvo korona virusa testirano 100 osoba.

U ovom trenutku na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Valjevo hospitalizovano je osam pacijenata iz Valjeva, pet iz Uba i po jedan iz Lajkovca i Ljiga, dok je u kućnoj izolaciji 130 zaraženih iz Valjeva.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović je kazala da za period od 3. do 6. jula, kasne rezultati laboratorijskih ispitivanja uzeta 342 brisa sumnjivih i verovatnih slučajeva, objavio je portal Kolubarske.rs.

Maske u prevozu, obavezna distanca

Vanredna situacija zbog situacije u vezi sa korona virusom uvedena je i u opštini Prijepolje, prenose Vesti Zapadne Srbije.

Ta odluka podrazumeva posebne mere za sprečavanje širenja virusa korona, a to je obavezno držanje distance između ljudi i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Zabranjen je i boravak više od pet osoba u zatvorenim javnim prostorima kao i okupljanje, dok će prodajni i ugostiteljski objekti raditi od 7 do 22 časa.

U javnom i taksi prevozu takođe je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Od početka epidemije u Prijepolju su zabeležena 33 slučaja infekcije novim virusom, a samo za poslednja tri dana registrovano je 11 novoobolelih.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.