Šta to znači?

Od "Konovog koeficijenta" zavisi da li će biti POLICIJSKOG ČASA!

Autori Georgi Mitev Šantek Maja Gašić

Šta predstavlja "Konov koeficijent" i zašto je on od presudnog značaja za donošenje odluke o uvođenju restriktivnijih mera?

Izvor: MONDO/Podaci Batuta/Goran Sivački

Juče je predsednik Republike Srbije Aleksandsar Vučić najavio da je zbog loše epidemiološke situacije u Beogradu, za vikend moguće uvođenje dugog policijsklog časa u trajanju od petka u 18h do ponedeljka ujutru.

Od danas na snagu stupa nova epidemiološka mera, zabranjeno je okupljanje, na otvorenom i zatvorenom, više od pet ljudi.

Ovim povodom su u srpskoj prestonici juče bile žestoke demonstracije, a tim povomdom oglasio se i dr Predrag Kon, član Kriznog štaba i objasnio da se situacija iz dana u dan menja, kao i da još uvek nije definitivno odlučeno koje mere će biti uvedene za vikend.  Rekao je da njegov razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o uvođenju poliicijskog časa nije odluka Kriznog štaba, već da su to samo prva promišljanja i poručio da se procenjivanje radi svakodnevno.

"Krizni štab ima 40 ljudi, a razgovor između mene i predsednika nije odluka Kriznog štaba bez obzira što veliko poverenje ulaže u mene. To su samo prva promišljanja, to što je sa tim izašao u javnost je njegova odluka, možda sam mu i zahvalan na tome, ali reakcija nije izostala. Nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira nego nam je jedini cilj da stalno imamo spreman zdravstveni sistem. Trenutno je to jedini cilj uz spasavanje života. Moramo iz dana u dan da pratimo situaciju, nema drugog načina", rekao je dr Kon.

A od čega zavisi da li će ova nepopularna mera biti uvedena?

Ovu odluku trebalo bi da donese Krizni štab za borbu protiv Kovida 19, u kojem se nalaze medicinski stručnjaci, a koji predvodi premijerka Ana Brnabić.

Razlozi za ovu odluku su dramatično povećan broj obolelih, preminulih, kao i pacijenata na respiratorima. Međutim, veoma važnu ulogu imalo je i povećanje odnosa broja novozaraženih u odnosu na broj testiranih, odnosno tzv. "Konov koeficijent", piše Blic.

Takvo ime je dobio pošto je na ovu brojku prvi pažnju skrenuo upravo dr Predrag Kon, još u aprilu kada smo mislili da smo na vrhuncu epidemije. On je tada obelodanio da ćemo moći da razmišljamo o ukidanju restriktivnih mera, kao i policijskog časa, kada procenat zaraženih u odnosu na testirane padne ispod pet odsto.

"Konov koeficjent" predstavlja prihvatljivu graničnu  vrednost od 5% novozaraženih u broju testiranih u 24 sata i ona u Srbiji prilično "dobro stoji" još od kraja aprila.

ZELENA linija je označava "dozvoljenih" 5%, a PLAVA linija predstavlja procenat zaraženih u odnosu na testirane po danima

Sa maksimalnih 40% iz prvih dana epidemije (3. aprila je bilo 305 potvrđenih na virus od 748 testiranih), brzo je pao na manje od 10% sa povećanjem broja testiranih dnevno iznad 3.500 (21. aprila).

Već 28. aprila bilo broj novozaraženih je pao ispod "Konovih" 5%, i to na 5.500 testiranih, da bi se spustio i ispod 1% prvi put 13. maja, a potom i u nizu dana od 30. maja do 2. juna.

"Kada koeficijent padne ispod jedan, to je momenat kada ću da kažem da i stariji mogu da koriste gradski prevoz uz zaštitnu opremu", rekao je tada Kon.

Izvor: Ilustracija MONDO/ Podaci Institut Batut

Skokova iznad 5% smo od tad imali samo incidentno, u dva navrata - 28. juna 5,18% i 5. jula 6% (testirano 5.030, zaraženo 302). Uporedo, broj teško obolelih na respiratorima i mrtvih je drastično porastao.

"Da bi se počelo sa ublažavanjem restriktivnih mera, odnosno ukidanja vanrednog stanja, potrebno je da od svih testiranih bude samo pet odsto obolelih, to je glavni uslov", objasnio je sredinom aprila dr Predrag Kon.

Međutim, kada je brojka počela da raste, naši stručnjaci su jasno i glasno rekli da bi nove restriktivne mere mogle da budu uvedene ako koeficijent ode iznad dva ili tri odsto, a on je pre nekoliko dana "išao" do čak preko šest odsto!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.