Korona se ne smiruje

U ovom gradu u Srbiji gore nego pre četiri meseca, u drugom pomaže vojska

Autor Ksenija Jelesijević

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević rekao je da je epidemiološka situacija u tom gradu gora nego pre četiri meseca. U Novom Pazaru pomaže vojska. Kritično u Pčinjskom okrugu.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Dimitrijević je rekao da je 117 pacijenata zaraženih korona virusom u bolnici u Leskovcu, od kojih je 20 stiglo juče.Radi se, dodaje, o relativno mladim ljudima, sa teškom kliničkom slikom, a svi koji su primljeni imaju obostranu upalu pluća.

"Njih 60 odsto je na kiseoniku", rekao je Dimitrijević za RTS i dodao da je cela bolnica kovid, da ima zaštitnu i svu drugu opremu, ali da su medicinski radnici pod velikim oprerećenjem zbog čega je apelovao na građane da drže rastojanje, nose maske i peru ruke.

Možda će vas zanimati

 Situacija u Novom Pazaru se malo smiruje, ali doktor Mirsad Đerlek, koordinator Regionalnog kovid centra, ističe da moraju biti spremni na iznenadni talas.

Novopazarska bolnica i dalje beleži veći broj prijema obolelih od kovida. U borbi sa epidemijom korone u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu veliku podrsku pruza vojska Republike Srbije. U poljskoj vojnoj bolnici u Novom Pazaru leči se trenutno 65 pacijenata.

Prema najnovijim podacima, u Kraljevu su još dvadeset četiri osobe obolele od kovida 19, ukupno 244.

Dragana Radojčić iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu navodi da je juče testirano 140 ljudi, a da je 97 pozitivnih, što znači da je to blizu 70 odsto.

Zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa, u Vranju je na odeljenju Psihijatrije otvorena četvrta kovid bolnica, sa 60 ležajeva. U Pčinjskom okrugu radi pet kovid bolnica - četiri u Vranju, jedna u Surdulici.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranjudr Svetlana Stojanović kaže za RTS da je epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu i dalje nepovoljna.

"Zavod za javno zdravlje uzima uzorke iz sedam kovid ambulanti. U četvrtak je pristiglo 50 rezultata, od kojih su 20 pozitivnih – 14 iz Vranja, dva iz Vladičinog Hana, dva iz Bujanovca i jedan iz Trgovišta", navodi Stojanovićeva i dodaje da raste broj umrlih. U Vranju ih je bilo 21, u Surdulici dve osobe, a u Vladičinom Hanu jedna.

Prema njenim rečima, u kovid ambulantama u Vranju broj pacijenta ne raste ali i ne opada.

"Očekujemo pad u narednom periodu, a kasnije i broj zaraženih", kaže Stojanovićeva.

Od početka epidemije u Pčinjskom okrugu registovana su 845 kovid pacijenta od čega 684 u Vranju, 70 u Surdulici, 44 u Vladičinom Hanu, 32 u Bujanovicu, sedam u Preševu, pet u Trgovištu i tri u Bosilegradu.

Dneveno se pregleda 220 pacijenata, a puna je i peta kovid bolnica u Surdulici sa 63 kreveta.

U poslednja 24 časa na KiM je preminulo još osam osoba od kovida 19, dok je novoinficiranih 207, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.