TUGA

SRCE DA PUKNE: Sestra u zaštitnoj opremi hrani bebu, majka u drugoj sobi

Autor Ksenija Jelesijević

U kovid-centru za zbrinjavanje zaražene dece u Srbiji, na lečenju trenutno se nalazi 30 dece i 19 majki.

Bebu staru svega 24 dana u sobi Dečje bolnice za plućne bolesti u naručje uzima medicinska sestra u skafanderu, sa maskom, vizirom i gumenim rukavicama i hrani dok majka stoji u drugoj sobi jer ne može da bude sa bebicom.

O malenoj devojčici iz Smedereva pet dana brinu lekari. Oporavlja se od upale pluća prouzrokovane kovidom 19.

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu - kovid-centru za zbrinjavanje zaražene dece u Srbiji, na lečenju trenutno se nalazi 30 dece i 19 majki.

Svi su kovid-pozitivni i svi dobijaju neophodnu terapiju. Među pacijentima dečje bolnice čak 70 odsto su bebe.

"U prvom talasu novorođenčad, bebe i starija dece nisu imala težu kliničku sliku",  kaže za Novosti dr Olivera Ostojić, upravnica ove bolnice.

"Sada je drugačije, i kod dece se javlja upala pluća. Imamo i mnogo više zaraženih. U prvom naletu epidemije nisu radile škole, vrtići, tržni centri... Statistika pokazuje na sto zaraženih, samo jedan može da ispolji tešku kliničku sliku, a ako je inficirano hiljadu, onda će čak stotinu da razvije teži oblik bolesti. Tu je razlika između dva pika epidemije", objasnila je ona.

Na lečenju od korone deca uglavnom provedu pet to šest dana, kaže Ostojić.

"Čim im se popravi opšte stanje, otpuštamo ih kuči, a 14 dana nakon prvog PCR testa upućuju se da urade drugi. Bebe ne otpuštamo iz bolnice dok im drugi nalaz PCR testa na bude negativan, jer je njihovo zdravlje mnogo osetljivije i zato ih duže zadržavamo", objasnila je dr Ostojić.