Solidarnost je najvažnija

"Ne bih izdvajao proteste posebno kao rizik, SVAKO OKUPLJANJE JE OPASNO"

Autor Maja Gašić

Imunolog dr Srđa Janković osvrnuo se na današnji presek i proteste kao rizik od uvećanja zaraze.

Izvor: printscreen/TV B92

Gostujući na TV B92, imunog Srđa Janković je govorio o poslednjem preseku i velikom broju umrlih i zaraženih u Srbiji, a osvrnuo se i na proteste koji se održavaju u našoj zemlji poslednjih dana.

"Situacija je jako, jako teška. Nalazimo se u osetljivom trenutk epidemiološkog talasa, još uvek možemo mnogo da učinimo i spečimo kolaps zdravrstvenog sistema. Zašto je ovo važno? Zato što tada gubimo mnogo više života nego da sistem funkcioniše. Nadamo se da ćemo u narednim danima dosegnuti pik ovog talasa, neodgovorno je sada govoriti, izbegavanje okupljanja, kontakata, maske, sve je izuzetno važno", kaže dr Janković.

"Imamo još uvek šansu da sprečimo najgore, da pomognemo svima koji se zaraze."

O protestnim okupljanjima, dr Janković kaže: 

"Teško je sprovesti punu zaštitu na ovakvim okupljanjima. Maske, distanca, izbegavanje zaraze preko ruku, to je najvažnije. Ne bih izdvajao proteste posebno kao rizik, svako opkupljanje je opasno. Priznajem politički stav kao razlog da se ljude okupe, ali apelujem na mere zaštite da se poštuju."

O današnjem preseku:

"Broj preminulih je danas je rezultat od pre 10 dana, rezultate vidimo sa zadrškom. Inkubacija je 13-14 dana, a može i kraće, nadam se da sve ove mere mogu da prikažu rezultat vrlo brzo. Samo solidarno možemo da suzbijemo dalji rast epidemiološke krive i sačuvamo živote."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.