Loše je!

KON: Trenutna STRATEGIJA NIJE USPELA, situacija je na granici vanredne

Autor Maja Gašić

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu na TV Prva, gde je komentarisao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Kao što je voditelj emisije najavio, dr Predrag Kon nije imao dobre vesti. 

"Situacija je na granici vanredne, pričam o epidemiološkoj situaciji. Kriterujum prevalencije, odnosno kada broj aktivno obolelih bude 1 na 1.000 - onda to smatramo vanrednim. To bi za Beograd značilo 2.000 obolelih. Nema sumnje da smo tu, ako ne i više. Mora da se menjaju neki sistemi nadzora. Sve se to već radilo, a radi se i u hodu."

Kako smo došli do toga, ko je kriv?

"Puno smo se oslanjali na očekivanja da će tokom leta biti smanjeno prenošenje virusa. Desilo se potpuno suprotno. Jasno je da u Beogradu imamo goru situaciju nego u aprilu, imali smo masovna slavlja i proslave, supermesta za prenošenje virusa. Virusu je svejedno koje je godišnje doba." 

Zašto se ne zabrane?

"Ne možete upadati u stanove ljudma koji privatno organizuju proslave. Mora da se dođe do svesti, da shvate da je virus neprijatelj."

Da li se virus širi brže nego ranije?

"Utisak je takav. Ne možemo da pratimo sve kontakte, virus je probio barijeru i ušao u narod. Veliki skupovi su najjasnija mesta prenošenja, treba ih izbegavati."

A izgradnja dodatnih kovid bolnica koje je najavio predsednik Vučić?

"Trenutna strategija nije uspela. To je činjenica. Moraju da se spreme, naravno. Imaćemo situaciju da se epidemija smiruje, postaje prihvatljiva, a čim se opustimo, opet će da skoči broj zaraženih. Na jesen i zimu očekujemo eventualno taj neki veći talas, Zato moramo da budemo spremni."

U Srbiji je teška epidemiološka situacija, u toku prethodnog dana preminulo je 12 osoba, a 345 je novozaraženo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.