Situacija je drugačija

Šta se promenilo? I Kon sada STALNO NOSI MASKU, a evo OBJAŠNJENJA

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba odgovarao je na pitanja gledalaca TV Prva.

Izvor: Prinstcreen/TV Prva

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu na TV Prva, gde je komentarisao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

Na pitanje šta će biti na jesen, kada  se očekuje epidemija gripa, dr Kon kaže da će to za nas biti veliki izazov.

 Na pitanje zašto sada nosi masku, epidemiolog kaže:

"Zaista smo ušli u neku situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali pod uslovom da ih SVI nosimo, obezbeđuje da nema prenošenja virusa. Distanca jeste bezbedna, ali u tržnim centrima ne možete do kraja da kontrolišete tu distancu. Kada se nošenje maski postavi kao obaveza, obezbeđuje da se odmah vidi ko to ne poštuje", kaže Kon i dodaje i da vizir štiti, ali zajedno sa maskom aposlutno obezbeđuje zaštitu. 

Kada će se zaravniti kriva?

"Pokazalo se na nismo vešti u procenama. Imamo problema i sam samim podacima, treba da budu ažurni iz svih delova Srbije. U ovom trenutku postoje neke razlike sa terena i onoga što dobijamo. To je ozbiljna stvar. Izdvojila se struka, komuniciramo zbog koherentnosti tih izajava."

O komentarima na društvenim mrežama, kritikama da je sujetan, Kon kaže: 

"Lično, nisam ja bitan. Pričaju o mojoj sujeti, ja bih se odmah sklonio. Zadržava me jedna moralna odgovornost, u ovakvoj sitiaciji se ne napušta, moram da učinim sve, da imamo istinu, da imamo odgovarajuće mere." 

U Srbiji je teška epidemiološka situacija, u toku prethodnog dana preminulo je 12 osoba, a 345 je novozaraženo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.