Šta možemo da očekujemo?

Da li će biti uveden POLICIJSKI ČAS? Struka: Nemamo baš mnogo izbora

Autor Maja Gašić

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu na TV Prva, a između ostalog, govorilo se i o ponovnom uvođenju policijskog časa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Član Kriznog štaba Republike Srbije, dr Predrag Kon, govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji a koja je vrlo  zabrinjavajuća.

Zašto nas virus stalno iznenađuje?

"Ne znam. To jeste činjenica. Pratimo kolektivni imunitet, imamo prve podatke, dešava se podizanje tog imuniteta, ali još ne znamo da li pravi barijeru da ne može virus da se prenosi", kaže Kon i osvrnuo se na mišljenje svog kolege dr Branimira Nestorovića koji veruje da je to slučaj:

"Postoje razna mišljenja", rekao je kratko.

S obrzirom na kritičnu situaciju u Beogradu, pitanje je da li će biti ponovnog uvođenja policijskog časa ili vanrednog stanja, zbog čega su se prethodnih šest dana održavali protesti u srpskoj prestonici.

"Nemamo baš mnogo izlaza. Nemamo drugog načina da se izborimo, osim da se zatvorimo Da li je realno, ja se nadam da neće biti potrebno, ali i dalje imamo povećanje broja zaraženih. Sada već treba da se vide efekti uvođenja obaveze nošenja maski." 

Već je pripremljena onlajn nastava za septembar, šta možemo da očekujemo?

"Moraćemo da pratimo i čekamo. Mistarstvo je već pokrenulo to, postoji mogućnost da na jesen nastava bude onlajn, ali pratimo, razmišljamo o tome, to je vrlo važno pitanje."

Što s tiče vrtića, da li je preporuka da deca nastave da idu u vrtiće, doktor kaže:

"Vrtići moraju da rade, epidemiolozi bi sve zatvorili da se oni pitaju, ali to je nemoguće."

Kava je trenutno situacija u Raškoj?

"Krajnje je ozbiljno, to je najozbiljnije pogođen region u Srbiji. Kad kažemo da se stabilizuje, mislimo da je organizovanost došla do toga da možemo da očekujemo da bude bolje", kaže dr Kon i dodaje da je organizacija sada već mnogo bolja. 

Kada će se zaravniti epidemiološka kriva?

"Pokazalo se na nismo vešti u davanju procena. Imamo problema i sam samim podacima, treba da budu ažurni iz svih delova Srbije. U ovom trenutku, postoje neke razlike sa terena i onoga što nama stiže. To je ozbiljna stvar."

U Srbiji je teška epidemiološka situacija, u toku prethodnog dana preminulo je 12 osoba, a 345 je novozaraženo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.