Čuvajte se!

Teška situacija u Kragujevcu: Još 11 primljeno u bolnicu, mahom mladi

Autor Nataša Petrović

Kragujevac je najteže pogođen grad Šumadijskog okruga, a zaraženih kojima je potrebno bolničko lečenje je sve više...

Klinički centar u Kragujevcu primio je za 24 sata 11 pacijenata inficiranih korona virusom, od čega je šestoro iz Kragujevca, dvoje iz Batočine, a po jedan pacijent iz Jagodine, Zvečana i Raške.

Načelnik Odeljenja pulmologije KC Kragujevac Slobodan Milisavljević rekao je agenciji Beta da je trenutno u kovid bolnici hospitalizovano 177 pacijenata, od čega je kod 107 potvrđena infekcija korona virusom, a 48 njih čeka na rezultat testiranja.

Dodao je da su među pacijentima njih 28 negativni na korona virus, ali njihova klinička slika "ukazuje na kovid" i u takvom su stanju da moraju da budu na lečenju u zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima Milisavljevića, od ukupnog broja hospitalizovanih njih 13 je na respiratorima od čega dvoje pacijenata na neinvanzivnoj ventilaciji.

On je kazao da je među pacijentima najviše mlađih i srednje životne dobi.

Na kovid odeljenju pedijatrijske klinike se leči jedno dete sa potvrđenom infekcijom, dok jedno negativno sa majkom čeka rezultate retestiranja na korona virus.

U Kliničkom centru Kragujevac je trenutno slobodno još 41 mesto u hospitalnom delu za kovid pacijente i 16 mesta od ukupno 44 u dve kovid-intenzivne nege.

"Situacija je teška, ali je za sada držimo pod kontrolom", rekao je Milisavljević.

On je rekao da je pored postojeće kovid bolnice u okviru Kliničkog centra spremna i druga - Interna klinika, koja će da bude neka vrsta rezerve i "aktiviraće se" u slučaju potrebe.

Ona je potpuno pretvorena u kovid bolnicu koja ima više od 100 ležajeva i više od 40 mesta sa priključkom za kiseonik, a opredeljene su i ekipe lekara i tehničara koji bi radili u kovid bolnici na Internoj klinici.

U okviru kovid bolnice koja je sada u funkciji u KC Kragujevac postoje kovid jedinice: Infektivna klinika, pulmologija, RH centar, neurologija, odeljenje pedijatrije, dve kovid intenzivne nege - u bivšem Urgentnom centru i na pulmologiji.

Milisavljević rekao da je dobra opremljenost Kliničkog centra, da ne oskudeva ni u čemu i da ima dovoljan broj respiratora, "high flow ventilatora" i lekova.

On je naveo da trenutno postoji problem sa dugim čekanjem na rezultate PCR testiranja. U proseku se čeka po nekoliko dana, a ranije su rezultati stizali za 24 ili 48 sati.

"Najverovatnije je tako zbog činjenice da samo laboratorija 'Vatreno oko' trenutno radi, a veliki je priliv, pa se čeka po nekoliko dana", kazao je Milisavljević.

Dodao je da prema njegovom nezvaničnom saznanju laboratorija Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu više ne radi testiranja, a nije mu poznat razlog, te se svi uzorci šalju za Beograd.

Milisavljević je ocenio da je problem što epidemija dugo traje i da su zdravstveni radnici iscrpljeni.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.