A NA JESEN...

"Nadamo se da je OVO SADA NAJGORE, ali strože mere nisu isključene"

Autor Maja Gašić

"Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je korona virus priredio", kaže imunolog dr Srđa Janković.

Izvor: Youtube/Screenshot/Novo jutro

Imunolog Srđa Janković gostovao je danas na TV  Prva gde je izjavio da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi.

"U ovom trenutku, opterećenje zdravstvenog sistema je veliko, ali sistem opstaje. Problem je u potencijalu pogoršavanja epidemije, ukoliko je mere ne dovedu pod kontrolu. Pik očekujemo tokom ove nedelje, ovo je prelomni trenutak, mada svaki može biti preloman. Niko nije očekivao baš ovakvo razbuktavanje, ali smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša. I u drugim zemljama postoji drugi talas, potrebno je stalno biti budan i stražariti, da se virus čak i u povoljnoj situaciji ne bi dalje širio," rekao je on.

Prema njegovim rečima, ključno je da se ne dozvoli da porast pacijenata nadmaši rezervne kapacitete, jer bismo tada, navodi, bili u nezavidnoj situaciji.

"Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je opasnost prošla i minula, ali ni previše alarmirajuću. Prve rezultate, nadam se, trebalo bi da vidimo još tokom ove nedelje kroz dosezanje vrhunca, kroz početni silazni trend. mada je rano još o tome govoriti. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozibljno da shvatimo", kaže Janković.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

"Naravno da nisu isključene ni dalje restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Ali, ako ja to sada kažem, odmah će se reći da najavljujem vanredno stanje. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, svi želimo da sa ovim merama koje su sada na snazi postignemo cilj. Ali ako to ne bude moguće, ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, sigurno da i najrestriktivnije mere dolaze u obzir", rekao je Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

"Moguće je i da ovaj udar bude najveći, to je ono čemu se nadamo, možda je i ovaj udar ono najgore što nam je korona virus priredio. Ali to zavisi kako ćemo kada se iz ove situacije izvučemo, koliko ćemo stražariti da se ona ne ponovi", rekao je Janković.

Spominjalo se da će biti još ŠEST ovakvih talasa.

"Takve procene se zasnivaju na modelima koji se ozbiljno konstruišu i koji uzimaju u obzir sva sadašnja saznanja. Ali takve procene ne uzimaju u obzir sve okolnosti i mogu da se promene. Sve to treba shvatiti kao uslovne predikcije."

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

"Poverenje u Krizni štab je veoma važno. U ovom trenutku postoji kriza povrenja, i to je sasvim razumljivo, ali je i sa druge strane preko potrebno da se prevaziđe."