Dokle?

STRUKA objasnila: Zašto su "SLEDEĆE DVE NEDELJE KLJUČNE"?

Autor Maja Gašić

imunolog dr Srđa Janković rekao je da očekuje da će takozvani pik prvog talasa, u kojem se sada nalazimo, trajati još nekoliko narednih nedelja.

Imunolog Srđa Janković gostovao je danas na TV Prva gde je upozorio da je opterećenje zdravstvenog sistema veliko, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi. Dodao je i da nije isključeno uvođenje restriktivnijih mera.

Da li je gora sama korona ili nezvesnost? Šta sve možemo da očekujemo od virusa?

"To je neraskidivo povezano. Jedna od stvari koje svaka pandemija nosi sa sobom to je i rekacija društva na pojedinačnom i kolektivnom nivou na tu pretnju. Mi se borimo najbolje kako možemo, ali niko ne zna ishod unapred. Koji su sve činioci na nivou društva uticali na ovakvu situaciju, to će se tek ispitati."

Koliko će trajati pik, kada ćemo moći da odahnemo?

"Po većini predviđanja nekoliko nedelja, ali to zavisi od nas. Čuvena rečenica, "sledeće dve nedelje su ključne", zapravo ima smisla. U  tom razmaku možemo da vidimo da se preokreće trend, da se situacija menja. Ali sami do kraja moramo da se borimo, jer smo videli da virus ima tendeciju da se razbuktava čim mu se ostavi prostor", zaključio je dr Janković.